miercuri, 15 iunie 2011

Agatha Christie - E Usor Sa Ucizi

Anglia! Anglia după atâţia ani! Oare cum o să i se pară?
Luke Fitzwilliam îşi punea această întrebare, în timp ce cobora pasarela spre doc.Întrebarea îi stăruise în minte cât aşteptase la vamă. Iar când, în fine, îşi luă locul în trenulcare ducea pasagerii vaporului, îi revenise dintr-o dată.Concediile în Anglia însemnau altceva. Bani mulţi, pe care să-i arunci în toate părţile(sau, oricum, începi să-i risipeşti!), vechi prieteni pe care să-i vizitezi, întâlniri cu alţii,veniţi acasă ca şi el – o atmosferă lipsită de griji, în genul: "Ei, n-o să dureze. Ar fi cazul sămă şi distrez! Curând plec înapoi".
Acum însă, nu se mai punea problema întoarcerii. Nu vor mai fi nopţi toride şiînăbuşitoare, nici soarele orbitor şi frumuseţea tropicală a vegetaţiei abundente, nici serisinguratice în care citea şi recitea numere vechi din "The Times".Era un pensionar onorabil, cu câteva modeste venituri particulare în plus, un domn fărăgriji, care se reîntorcea în ţara sa – Anglia. Oare cum îşi va petrece timpul?Anglia! Anglia, într-o zi de iunie, sub un cer întunecat şi un vânt tăios şi pătrunzător. Nu prea părea să-l întâmpine cu drag printr-o zi ca asta! Şi oamenii! Doamne, oamenii!
Mulţimi întregi, cu chipurile cenuşii ca şi cerul – chipuri neliniştite şi preocupate. Iar caselerăsăreau pretutindeni ca ciupercile!
Nişte căsuţe revoltătoare! Pe tot parcursul nişte coteţe prăpădite cu pretenţii!Cu un efort, Luke Fitzwilliam îşi mută ochii de la peisajul ce se întindea dincolo defereastra vagonului şi se cufundă în lectura ziarelor pe care tocmai le cumpărase: "TheTimes", "The Daily Clarion" şi "Punch".Începu cu "The Daily Clarion". "Clarion" vorbea numai de derbiul de la Epson."Păcat că n-am ajuns ieri. N-am mai văzut un derby de când aveam nouăsprezece ani",se gândi Luke.Sublinie numele unui cal din formaţia "Club" şi se uită să vadă ce pronostica în ziar corespondentul Clarionu-lui despre el. Dintr-o propoziţiune îl nimicise: "Cât priveşteceilalţi, Jujube II, Mark's Mile, Santony şi Jerry Boy, au puţine şanse de calificare. Un posibil învins ar fi şi..." Dar pe Luke nu-l interesa posibilul învins. Privirile i se aţintiseră asupra pariului. Îndreptul lui Jujube II era trecută cota modestă de 40 la 1.Se uită la ceas. Patru fără un sfert: "Ei! Acum s-a terminat!" se gândi el. Regreta că nu a pariat pe Clarigold care era al doilea favorit...

Citeste Florina Dragan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu