miercuri, 15 iunie 2011

Alexandre Dumas - Gemenele

Este un roman plin de neprevazut, in care personajele sunt conturate prin devotament, neinfricare, iscusinta si dragoste avantata. Actiunea se desfasoara intr-o perioada tulbure in istoria Frantei - perioada de dupa 1832, in timul domniei lui Ludovic Filip D'Orleans. Cartea isi concentreaza atentia asupra destinului celor doua fiice gemene ale marchizului de Sounday si anume Berthe si Mary si a evenimentelor pe care prezenta lor le declanseaza.

Marchizul de Sounday, in calatoria sa din afara Frantei se indragoseste de o tanara cu care da nastere a doua gemene, care insa nu-i vor fi legitime, asta pentru ca niciodata casatoria lui nu a fost legalizata. Dupa nasterea fetitelor, mama acestora moare, lasand fetitele in grija tatalui, care nestiind cum sa reactioneze le incredinteaza unei doici, si se intoarce in Franta. Dupa cativa ani, doica ii va aduce fetitele  in Franta, iar dragostea paterna va lua nastere in momentul acela. De atunci el incepe sa le iubeasca.
Fetele reprezinta doua frumuseti ale zonei in care locuiesc, doua flori frumoase, dar termenul de bastarde le va urmari toata viata. Societatea din care fac parte nu doreste sa le accepte, dar cu toate acestea fetele sunt iubite in tinut. Un tanar ajunge sa le cunoasca intamplator intr-una din cursele de vanatoare, si se va indragosti de blanda Mary. Indrazneata Bertha insa ia initiativa si il face sa-i promita ca el va fi al ei.
Mary si Michael se iubesc in secret, niciunul dintre ei nevroind sa incalce legamantul. Cu toate acestea in cele din urma se hotarasc sa se casatoreasca in ascuns si sa fuga. Bertha afland de acest lucru vrea sa se razbune.
In cele din urma se ajung la un final fericit pentru Mary si Michael, Bertha fiind sacrificata de catre autorul romanului, parca pentru a sublinia faptul ca atunci cand iubesti cu adevarat trebuie sa fii dispus sa si pierzi.

Citeste Gina Colibaseanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu