sâmbătă, 25 iunie 2011

Jules Verne - Insula Misterioasa


Acest roman al lui Jules Verne este un nou "Robinson Crusoe" (cu cinci naufragiati pe insula, în loc de unul). Este, de asemenea, încheierea istoriei capitanului Nemo, eroul romanului "Douazeci de mii de leghe sub mare".
În 1865, în timpul razboiului de secesiune, cinci oameni au plecat îmbarcati într-un balon, din Richmond, capitala Virginiei, care era atunci asediata de sudisti.

Împins de o furtuna, balonul esueaza într-o insula pustie, "insula misterioasa", unde, gratie curajului, a ingeniozitatii si a muncii lor, vor trai timp de patru ani.
Vor descoperi într-o insula vecina "un salbatic", abandonat acolo de doisprezece ani. Linistea le va fi tulburata de sosirea unei bande de pirati.
În sfârsit, vor face cunostinta cu misteriosul capitan Nemo.
Insula misterioasa reprezinta rodul cuprinzatoarei experiente de romancier a autorului care îsi exprima în paginile acestei lucrari conceptia sa despre cultura si despre viata. Acest tarâm, cu o înfatisare salbatica si ciudata se schimba prin munca celor ce îl cuceresc, de fapt. Eroii romanului sunt inteligente vii, care "nu cred în întâmplari norocoase, cum nu cred nici în lucruri "misterioase".
Insula misterioasa este un roman care a fascinat generatii de tineri si trebuie citita si de cei din epoca noastra.

Citeste Valeria Sima

5 comentarii: