luni, 20 iunie 2011

Karl May - Old Surehand


Povestea lui Karl May poate constitui un exemplu impotriva vicisitudinilor vietii. Nascut in Saxonia, la Ernstthal, Karl May a suferit de mic din cauza lipsei de vitamina A, fiind la un pas de orbire. Carentele alimentare provocate de subnutritie erau, la vremea aceea, foarte des intalnite, motiv pentru care noua dintre fratii micutului Karl au murit la cateva luni dupa nastere.
Cu o imaginatie iesita din comun pentru varsta lui si dovedind inclinatii remarcabile pentru arta, Karl a fost indrumat de parinti catre muzica, ajungand sa stapaneasca foarte bine cateva instrumente muzicale si chiar sa compuna - amintim aici o versiune proprie a celebrei Ave Maria. Pe langa bine-cunoscutele sale romane despre Vestul Salbatic si Orient, Karl May a mai scris poezie si cateva piese de teatru. Aparitia romanului Winnetou a dus la impunerea definitiva a stilului lui Karl May, orice incercare de copiere a acestuia fiind sortita esecului. Inteleapta capetenie a apasilor a fost plasmuita ca element de legatura pentru povestirile cu subiect indian.
Old Surehand este un jurnal de calatorie in indepartatul tinut al indienilor comanche.Winnetou, Old Surehand, Old Death si Old Shutterhand ii infrunta pe temutii razboinici comanche in luptele de la Vulpea Insangerata.

Citeste Sofica Scarlat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu