joi, 30 iunie 2011

Marin Preda - Delirul


„In Delirul confruntarea cu fatalismul istoriei, in viziunea lui Lev Tolstoi, este o tema la vedere, o tema recurenta. La fel ideea lui Preda despre rolul personalitatii (bune sau rele) in istorie. Un individ demential, plasat in structurile puterii, poate provoca un dezastru uman, zice prozatorul, cu referire la Hitler. Adaugand: iar dezastrul este contagios, raul in istorie se raspandeste ca o molima, in fine, o decizie luata in cabinetul lui Hitler are efecte dezastruoase intr-un sat pierdut in Campia Dunarii...

Michael Caryttors - Budha

Buddha (în sanscrită: Pali, altele: literal „Cel Treaz”, din rădăcina: √budh, "a trezi") este un titlu folosit în budism pentru toți cei care și-au împlinit potențialul de dezvoltare personală, descoperindu-și luminarea (bodhi), deși este adesea folosit pentru a se referi la Siddhartha Gautama, fondatorul budismului.
În general budiștii nu îl consideră pe Siddhartha Gautama — care a trăit aproximativ între 623 î.Hr. și 543 î.Hr., și a obținut bodhi în circa 588 î.Hr. — ca fiind primul sau ultimul Buddha.

Martin Amis - Banii

Romanul este povestea lui John Self, un consumator fara limite. Copil al secolului XX, eroul cartii calatoreste fara incetare intre New York si Londra, incheie afaceri, cheltuieste sume exorbitante si intra in lumea ametitoare a filmului, visind la marea lovitura. In tot acest timp profita din plin de tot ce i se ofera pentru a-si satisface apetitul insatiabil: alcool, tutun, droguri, un munte de junk-food si mai ales pornografie, in toate formele sale.

Lev Nicolaevici Tolstoi - Razboi Si Pace


Romanul 'Razboi si pace' este o adevarata capodopera a marelui scriitor Lev Nikolaevici Tolstoi. Romanul reitereaza un eveniment important din istorie si anume luptele dintre francezi condusi de Napoleon Bonaparte si rusi, condusi de imparatul Alexandru. Este un roman de dragoste, dar si de razboi care prezinta societatea ruseasca inainte, in timpul si dupa razboi.

Margaret Mitchell - Pe Aripile Vantului


Actiunea romanului are loc in Clayton County, Georgia si Atlanta, Statele Unite ale Americii in timpul Razboiului Civil American (1861-1865) si al Epocii de reconstructie (1865-1877) care urmeaza. Romanul se desfasoara in atmosfera creata de rebeliunea celor sapte state din sud, printre care si Georgia, care declara secesiunea de Statele Unite (Uniunea) si formeaza Confederatia Statelor Americii (Confederatia), dupa ce Abraham Lincoln a fost ales presedinte fara votul a zece state sudiste in care sclavagismul era legal.

Luis Sepulveda - Nume De Toreador


Ideea centrala a romanului „Nume de toreador” urmareste lupta impotriva fenomenului dictatorial, declansata din protestul firesc fata de anularea libertatilor individului. In anii sumbri ai nazismului, dispar intr-un cotlon secret din lagarul Spandau saizeci si trei de monede de aur foarte pretioase.

Georges Simenon - Maigret Si Hotul Lenes


In Bois de Boulogne este descoperit un cadavru cu urme de lovituri pe fata. Aristide Fumel, fostul coleg al lui Maigret la circa 16, ii telefoneaza comisarului pentru a-i cere ajutorul, desi cazul nu este sub jurisdictia sa si, in plus, ar trebui sa investigheze o serie de jafuri. Ajuns in parc, Maigret il identifica pe barbatul omorit – Honore Cuendet, un hot pe care comisarul il cunostea de 30 de ani. Singurul indiciu il constituie citeva fire de par din blana unei feline, poate de la un covoras de masina, care fusesera gasite pe haina acestuia.

Vladimir Nabokov - Lolita


Din cauza subiectului sau extrem de socant – pasiunea morbida a unui barbat matur pentru o fetita de doispre­zece ani –, romanul Lolita a fost respins de editori, fiind publicat in Statele Unite abia dupa aparitia sa in Franta. Construita pe schema mitologica a povestirilor cu fauni si nimfe, Lolita este insa, inainte de toate, un poem de dragoste inchinat limbii engleze si posibilitatilor sale expresive.

Rodica Ojog-Brașoveanu - Letopisetul De Argint


Intrigi boieresti, comploturi, deghizari, lupte pentru tron, povesti de dragoste - toate acestea incita la lectura si atrag cititorul in misterul unei lumi de mult apuse.
In cartea Letopisetul de argint,Rodica Ojog Brasoveanu trimite cititorul cu secole in urma, atunci cand la tronul Tarilor Romane se aflau inca domni pamanteni. Despre aceste vremuri vorbeste personajul cheie al cartii, Dimitrie Cantemir in letopisetul sau „de argint“, asemenea acelor vremuri.

Luis Sepulveda - Jurnalul Unui Killer Sentimental


Cu „Jurnalul unui killer sentimental” si „Yacare”, Luis Sepulveda valorifica din plin resursele romanului politist, de care s-a simtit atras intotdeauna. Daca in „Jurnal…” asasinul incalca, din pricina faptului ca e indragostit, toate regulile impuse de implacabila sa profesie, in „Yacare”, investigatorul unei firme de asigurari nu poate sa nu depaseasca limitele misiunii, lasindu-se calauzit de flerul sau de fost politist.

Feodor Mihailovici Dostoievski - Jurnal De Scriitor

"Jurnal de scriitor nu este numai jurnal intim ori autobiografic, opera memorialistica ori roman autobiografic. Nu e nici antijurnal sau pseudojurnal. Este, pur si simplu, jurnalism de o factura care topeste distinctiile dintre persoana intii a diaristului, care se vorbeste pe sine pentru sine, persoana autorului de jurnal al plamadirii unor romane, jurnalul retinind crimpeie de experienta creatoare, si persoana a treia a naratorului, careia i se datoreaza povestea in forma elaborata deja, naratiunea definitiva.

Liviu Rebreanu - Ion


Ion este imaginea edificatoare a tribulatiilor sufletesti, incheiate tragic, pe care le genereaza sufletul romanesc – o dubla frustare: saracia si demnitatea nationala ultragiata.
"Ion e opera unui poet epic care canta cu solemnitate conditiile generale ale vietii, nasterea, nunta, moartea. Romanul e facut din canturi, vadit cadentate in stilul marilor epopei..."

Italo Calvino - Vicontele Taiat In Doua

Vicontele taiat in doua este povestea lui Medardo de Terralba, un nobil ca multi altii, provenind dintr-o veche familie, care mai mult la presiunea celorlalti pleaca si el sa lupte in ostirile crestine impotriva celor pagane. Fara experienta de lupta, descopera mizeria si decrepitudinea de pe campul de lupta : tarfele plina de boli, soldatii deznadajduiti, cadavre de toate natiile, hoituri de cai, arme, murdarie, fum, pamant atat de plin de praf de pusca incat este cernut (pentru a economisi munitia), sange, berze ce se hranesc si ele cu carnea moarta, putreda. Intrat in randurile unei armate deprimate si fara forta, Medardo se repede cu aceeasi lipsa de experienta in lupta, reuseste sa ucida cate un turc, pentru a ataca frontal un tun in pozitie de tragere.

Ionel Teodoreanu - Ulita Copilariei


Aproape toate cartile lui Teodoreanu, vor reduce, intr-un fel sau altul, aceasta varsta a idilicelor vacante, a lngilor vacante insorite- copilaria si adolescenta cea bantuita de ambitii, de incertitudini si de doruri obscure. Copilaria si adolescenta sunt marile obsesii ale scriitorului. Atat actul de nastere al operei lui Ionel Teodoreanu cat si acordurile ei finale sunt fixate- cu rare exceptii- in jurul acestor teme preferate- copilaria si adolescenta,- taramuri mirifice din viata omului, limanuri suave catre care revenim adesea fiecare dintre noi.

Horia Roman Patapievici - Spartura Din Cer


„Prin ceea ce ii lipseste, modernitatea ofera ceea ce o poate inca salva. Cu o conditie insa: daca vom avea inteligenta sa putem regasi in neghiobia trufasa a timpului pe care il traim - intreg, viu, bun si frumos - crestinismul tuturor inceputurilor. Sa fim moderni: dar - nihil sine Deo!" Horia-Roman Patapievici

John Steinbeck - Soareci Si Oameni

-

Soareci si oameni, unul dintre romanele clasice ale literaturii secolului trecut, este o poveste cu nuante parabolice despre prietenie si destin. Personajele centrale sint doi lucratori sezonieri, George Milton, un tinar inteligent si inimos, si Lennie Small, un urias naiv, cu o forta incontrolabila si o intirziere mentala ce il face sa semene cu un copil mare.

John Galsworthy - Sfarsit De Capitol

Trilogia Sfarsit de capitol, o saga de anvergura, ne poarta prin viata si dragostea membrilor familiel Cherrell, veri prin casatorie ai familiei Forsyte, la inceputul anilor 1930. Primul roman al trilogiei, În aşteptare, prezintă istoria familiei Cherrell, pentru care, vechea lor casă, Condaford Grange, este deosebit de preţioasă în această epocă de frământîri şi incertitudini, dar mai ales pentru tânăra Elisabeth Cherrell sau Dinny, pentru care înseamnă totul.

Jack Kerouac - Pe Drum


Romanul este, in acelasi timp, o descriere a Americii anilor ’50 si a beatnicilor, a tinerilor obsedati de exprimarea libertatii individuale, aflati intr-o cautare frenetica a adevarurilor supreme, indiferent de mij-loacele folosite, de la calatorii initiatice la sex si droguri. Pe drum are multe accente autobiografice, personajul principal, Dean Moriarty, fiind un alter ego al lui Neal Cassady, figura emblematica a generatiei beat.

John Steinbeck - Pasunile Raiului


John Steinbeck a cunoscut si a inteles America si pe americani mai bine decat oricare alt scriitor din secolul XX. Dallas Morning News Pasunile Raiului este o minunata colectie de povestiri legate intre ele, bogate in sentimentul apartenentei la pamantul si oamenii care-l muncesc, atat de des intalnit in opera lui Steinbeck. Dezintegrarea cu pasi marunti si siguri a unei comunitati linistite de fermieri dintr-o superba vale a Californiei, Las pasturas del cielo, este urmarita in detaliu de John Steinbeck.

H.G. Wells - Omul Invizibil

In Omul invizibil, o poveste de teroare psihologica, un tanar om de stiinta trebuie sa traiasca in iadul personal pe care l-a creat prin propriile sale experimente, fara remuscari, fara a se gandi la consecinte. Protagonistul este condamnat sa traiasca fie izolat de oameni, fara sa poata comunica, fie sa se deghizeze, sa-si ascunda trupul invizibil in spatele unor masti si haine care sa il faca perceptibil pentru semenii sai.

Jean Pierre Vernant - Omul Grec


O serie de specialisti renumiti analizeaza „viata privata” a omului grec cu cele mai moderne instrumente ale istoriografiei, schitind un tablou original al lumii elenistice, care nu mai este privita ca un model de perfectiune inimitabil, ci ca o structura complexa, confruntata cu probleme si temeri foarte asemanatoare cu cele ale societatii actuale. Abordind pe rind sfera economica, viata sociala, religia si razboiul, autorii eseurilor demonstreaza ca nu exista un model unic de „om grec”.

Homer - Odiseea

„Publicul nostru, asteptat si nadajduit, va fi acela al iubitorilor de poezie, de vitejie si de întelepciune: dintre cei multi care speram sa se bucure luând în mâini aceasta carte, nu vor lipsi nici copiii, nici bunicii, citind împreuna despre ispravile iscusitului Odysseu; dar cititori statornici credem ca ne vor fi, deopotriva, elevii si studentii, nu doar cei filologi, precum si oamenii în toata firea, osteniti de prea multa „post-post-modernitate".

Ionel Teodoreanu - Lorelei


"Alaturi de trilogia "La Medeleni", "Lorelei" (1935) este cel mai iubit roman al lui Ionel Teodoreanu. Farmecul sau romantic, tristetea apasatoare, intimitatea gratioasa si nobletea lirica a povestii de iubire, atmosfera cu parfum fin de siécle topita în frenezia epocii jazzului din anii ‘20-‘30 au sedus generatii de cititori si, mai ales, de cititoare.

miercuri, 29 iunie 2011

Ionel Teodoreanu - La Medeleni


 "Eroii lui Ionel Teodoreanu, mediul, atmosfera, pe alocuri chiar atitudinea scriitorului sunt legate de traditie. In povestirile si romanele lui bate dezmierdator un vant de patriarhalitate. Si cu toate acestea, maniera si limba folosita de el intru redarea acestor realitati specifice romanesti (respectiv moldovenesti) e tot ceea ce poate fi mai personal, mai modern, mai imbibat cu adevarurile invatate de la simbolisti si de la Proust. Mediul patriarhal al Medelenilor e privit prin experienta modernistilor din Franta." Mircea Eliade

Vladimir Nabokov - Invitatie La Esafod


Intr-o tara totalitara fara nume, un profesor de engleza a fost condamnat la moarte pentru ca era altfel decit compatriotii sai mediocri. Fara sa stie cind ii va veni rindul la executie, Cincinnatus noteaza in jurnal gindurile despre o lume ideala pe care o considera adevarata sa „casa”. O poveste stranie, ce poarta cititorii intr-o atmosfera desprinsa parca din „Castelul” lui Kafka.

Marin Preda - Intrusul


„Intrusul este, intr-un anume sens, chiar un roman al infrangerii regimului comunist. Nu de catre democratie sau de catre firava opozitie interna, ci 1) de catre fortele obscure ale psihe-ei umane, si 2) de catre propria sa demagogie.

Homer - Iliada

„Binevoitorul nostru cititor se va întreba, poate, cum de ne-am asumat curajul de a ne avânta într-o atât de temerară întreprindere, cum este aceea a unei noi traduceri a poemelor homerice, şi, mai cu seamă, a uneia dorite în hexametri.

W. Somerset Maugham - Honolulu


Pacificul e la fel de schimbător şi de nesigur ca sufletul omului. Uneori e cenuşiu precum Canalul Mînecii în dreptul capului Beachy Head, agitat de-o hulă puternică, iar alteori e aspru, înspumat cu coame albe şi turbulent. Rareori se întîmplă să fie albastru şi calm. Atunci însă e de-un albastru violent. Soarele arde fără milă pe-un cer a cărui transparenţă nici o urmă de nori n-o umbreşte.

John Steinbeck - Fructele Maniei


In momentul aparitiei romanului Fructele miniei, in 1939, America se lupta cu efectele Marii Crize Financiare. Personajele puse in scena de John Steinbeck, o familie scapatata din Oklahoma, nu au alta solutie decit sa-si lase in urma ferma si sa ia drumul pribegiei, alaturi de citeva animale strinse intr-o masina hirbuita. Un adevarat drum al fagaduintei, calea spre California este calea sperantei, pe care familia Joad o apuca impinsa de gindul la o viata mai buna.

Ismail Kadare - Florile Inghetate Din Martie


„Peste opera lui Kadare planeaza umbra «Castelului» si a «Procesului» lui Kafka. Kadare este, fara nici o indoiala, un romancier de talie internationala, un adevarat poet al prozei.“ (Boston Globe) „«Florile inghetate din martie» este, inainte de toate, un roman al simbolurilor, alegoriei si cugetarilor profunde, care atinge nu doar cotidianul epocii postcomuniste, ci probleme eterne, general umane.

John Steinbeck - Eu Si Charley Descoperim America


Cand eram foarte tanar ma incoltea dorul de duca, cei mari ma incredintau ca maturitatea ma lecui de acest vierme al neastamparului. Cand anii m-au facut matur, remediul prescris a fost: varsta mijlocie. Ajuns acolo am asistat cu o varsta mai inaintata neaparat imi va potoli arsita; iar acum (....)

Italo Calvino - Daca Intr-o Noapte De Iarna Un Calator

Romanul este, de fapt, o dubla poveste de dragoste: avem de-a face cu istorisirea iubirii dintre un Cititor si o Cititoare, care se desfasoara pe fondul patimii comune fata de lectura. Romanul cuprinde alte zece inceputuri de romane, care nu apuca nici sa se dezvolte, nici sa se incheie vreodata. Goana dupa naratiunea pierduta da nastere, precum in O mie si una de nopti, goanei dupa dragoste si viata.

Italo Calvino - Cavalerul Inexistent

"Cavalerul inexistent" este o poveste despre cucerirea existentei, in care protagonistul, desi un personaj extrem de complex, este lipsit de corporalitate. Razboinicul Agilulfo, imbracat cu o impecabila armura, interactioneaza cu lumea din jur in virtutea propriei vointe de a exista. Viziera coifului, odata ridicata, nu dezvaluie decit o adincitura goala.

Ioan Dan - Cavalerii Ordinului Basarab

Ioan Dan este considerat un Dumas sau Zevaco autohton, romanele sale de "capa si spada" bucurandu-se de un imens succes, timp de peste 40 de ani.
Seria Cavalerii istoriseste domnia si faptele lui Mihai Viteazul, de la batalia de la Calugareni si unirea principatelor romane pana la actul de tradare al generalului Basta.

Italo Calvino - Baronul Din Copaci

Intr-o buna zi, un baietel de 12 ani, Cosimo, viitorul baron di Rondo , refuza sa manance melcii fierti in supa si prajiti in tigaie, adusi la masa. Cum o asemenea cutezanta nu putea ramane nepedepsita intr-o familie nobila si stricta, singura lui scapare este sa o zbugheasca si sa se urce in primul copac din frumoasa gradina a domeniului, in speranta ca astfel va scapa de fulgerele paterne de manie.

Ion Agarbiceanu - Arhanghelii

Arhanghelii (având ca subtitlu Roman din viața românilor ardeleni) este titlul unui roman românesc scris de Ion Agârbiceanu, singurul roman al autorului. A fost publicat la Sibiu în 1914, dar a apărut ca foileton în anul anterior în revista Luceafărul. Romanul descrie aspecte din viața localnicilor dintr-o zonă auriferă din Munții Apuseni.

Edgar Wallace - Valea Fantomelor


Soarta şi un Spanz de mare viteză l-au adus pe Andrew Macleod în împrejurimile Beverley-ului. Oraşul propriu-zis se află la capătul unui lanţ muntos şerpuitor şi nu are nici o justificare aparentă pentru existenţa sa ori pentru mijloacele de trai. Totuşi,datorită unor motive stranii, populaţia din Beverley nu murea de foame şi micile şi ciudatele magazine care formau singura sa stradă, largă şi adumbrită de copaci, aveau o înfăţişare prosperă.

Andrei Plesu - Un Alt Caragiale


"Va voi citi doua serii de texte care vorbesc despre doua chipuri ale lui Ion Luca Caragiale. Mai intai despre un Caragiale mai putin cunoscut si apoi despre un Caragiale mai putin vesel, mai grav, uitat de amatorii de zeflemea." 

Camil Petrescu - Ultima Noapte De Dragoste Intaia Noapte De Razboi


„La aparitie, in 1930, romanul lui Camil Petrescu, Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi, a surprins critica prin caracterul lui aparent neunitar. O poveste clasica de dragoste si un jurnal de razboi, greu de legat intre ele. Persoana intai a naratiunii nu parea suficienta pentru a fi citite impreuna. Si mai era ceva, impresia, nu chiar usor de formulat, ca nici gelozia, nici razboiul nu aveau infatisarea cunoscuta din alte romane ale vremii.

Antonie Plamadeala - Trei Ceasuri In Iad


"Romanul Trei ceasuri în iad reprezintă o îndrăzneaţă şi inspirată parabolă a fenomenului totalitar; dar acestei elogioase aprecieri trebuie să i se adauge, de îndată arătarea importanţei planului pe care se joacă, în această carte, drama puterii discreţionare. Pentru că, înainte de a fi o carte despre dictatură, acest roman ni se pare a fi una despre conştiinţă şi valorile ei. Omul, în esenţialitatea sa de suflet şi conştiinţă, evaluat în preţul său de pasiuni, sentimente, afecte, aspiraţii şi, împreună cu toate şi deasupra tuturor, de iubire, este miza lui centrală, cota finală pentru care se încinge bătălia forţelor lui interne.

Cristian Tiberiu Popescu - Templierii: Istorie Si Mistere


„Cartea abordeaza tema Ordinului templier – cu ai sai aproape 900 de ani de la infiintare si aproape 700 de ani de la suprimare – pe marginea careia s-au scris sute, mii de lucrari, fara insa ca vreuna dintre acestea sa poata fi considerata un punct de vedere «definitiv», o evaluare care sa clarifice marile mistere legate de Ordinul templier, astfel ca putem spune fara teama de a gresi ca misterele templierilor sunt astazi mai proaspete si mai incitante ca oricand.” C.T. Popescu

A.J. Cronin - Sub Stele

Ca majoritatea cartilor lui Cronin, romanul de fata este conceput dupa o schema tip: un tanar entuziast erupe intr-un mediu inert, lupta violent contra acestuia, sufera infrangeri care ii tempereaza iluziile, dar, in cele din urma, perseverenta ii impune valoarea personala. Chiar daca rezistenta mediului nu este infranta, bresa care se creeaza ofera speranta unor victorii viitoare mai ample.

marți, 28 iunie 2011

Arturo Perez Reverte - Regina Sudului


„Un roman exceptional despre lumea traficantilor de droguri.” El Pais
„Acest roman exceptional, cu o documentatie exemplara, reconstituie etapele vietii unui personaj fascinant, Teresa Mendoza, nascuta intr-un cartier sarac, devenita o adevarata «regina a Sudului», redutabila, periculoasa si fascinanta.

Angeles Mastretta - Rapeste-mi Viata


Romanul „Rapeste-mi viata” – al carui titlu este refrenul unui faimos tango ce cinta pasiunea nestavilita – este o extraordinara fresca a societatii mexicane din prima jumatate a secolului XX, vazuta prin ochii eroinei, Catalina Gutierez, fiinta sensibila si plina de imaginatie. O data cu trecerea anilor, ea ajunge sa patrunda tainele existentei si ale iubirii, descoperind fatarnicia si coruptia mediului social mexican, framintat de ambitii devastatoare si rivalitati politice, in cadrul caruia femeii ii este sortit un rol pur decorativ si marginal.

Anonim - Pelerinul Rus

"Pelerinul rus" este una dintre acele carti apartinand literaturii crestine ce prezinta "alfa si omega”- inceputul si sfarsitul - vietii duhovnicesti. Ea are marele merit de a fi in acelasi timp o carte a celor incepatori, dar si a celor desavarsiti, a celor ce se afla la inceput de drum, dar si a celor ce deja l-au parcurs. "Pelerinul rus" este, de altfel, citata in tratatul de Teologie morala ortodoxa al Parintelui Staniloae, aratandu-se ca: "Dupa carticica aceasta, toata dezvoltarea vietii duhovnicesti, de la inceputurile ei pana pe cele mai inalte trepte, se face pe firul rugaciunii lui Iisus.

Camil Petrescu - Patul lui Procust


Triunghiuri amoroase sunt destule în amândoua romanele lui Camil Petrescu de dinainte de razboi. Combustibilul care pune dorinta în miscare este, în amândoua, vanitatea. Daca pasiunea se analizeaza si formeaza obiectul prozei psihologice, vanitatea se reflecta în gesturi si formeaza obiectul prozei comportiste. Camil Petrescu, atât de dator lui Proust în tezele lui despre roman, nu-i datoreaza mare lucru în romane ca atare.

Denis Diderot - Nepotul Lui Rameau

Romanul a avut o soartă care se cade menţionată. Nepublicat în timpul vieţii lui Diderot, cum n-a fost nici „Jacques, fatalistul" (început, acesta, în 1765), „Nepotul lui Rameau" iese la suprafaţă în Germania la două decenii după moartea scriitorului, graţie lui Goethe, care primise manuscrisul de la un rus (toate manuscrisele lui Diderot fuseseră expediate în Rusia, din pricini care îmi scapă) şi care îl editase în germană.

Constantin Noica - Jurnal Filozofic


„Visez o scoala in care sa nu se predea, la drept vorbind, nimic. Sa traiesti linistit si cuviincios, intr-o margine de cetate, iar oamenii tineri, cativa oameni tineri ai lumii, sa vina acolo spre a se elibera de tirania profesoratului. Caci totul si toti dau lectii. Totul trebuie invatat din afara si pe dinafara, iar singurul lucru care le e ingaduit din cand in cand e sa puna intrebari.

David F. Vennells - Initiere In Reflexologie


Emile Zola - Germinal


"Germinal" este considerat cel mai semnificativ roman al lui Émile Zola fiind povestea revoltei unor mineri din norul Franţei care erau exploataţi de proprietarul minei. "Germinal" este prima lună de primăvară din calendarul francez republican, iar utilizarea sa aici înseamnă un nou început, o sămânţă pentru un viitor mai bun. Cartea este o ediţie rusească în franceză, din anul 1949, cu coperţi cartonate.