joi, 25 august 2011

Lev Nicolaevici Tolstoi - Anna Karenina


In romanul Anna Karenina (1873-1877), axat pe tragedia unei femei aflate sub imperiul distructiv al unei pasiuni adulterine, Tolstoi divulga ipocrizia inaltei societati, zugraveste descompunerea modului de viata patriarhal, distrugerea institutiei familiei.

Artur Lundkvist - Autoportretul Unui Visator Cu Ochii Deschisi



Damian Stanoiu - Cum Petrec Calugarii



"Damian Stanoiu evidenţiază cu umor contrastul flagrant dintre viaţa monahală reală, lipsită de trăiri spirituale şi supusă tentaţiilor lumeşti, şi exigenţele de austeritate şi pioasă reculegere impusă de morala religioasă. Remarcabilă la Stănoiu este savoarea stilistică datorită parodierii subtile a limbajului arhaic şi bisericesc, precum şi a comportării făţarnic-pocăite a personajelor."

C.P. Snow - Intoarcerea Acasa



In simbolistica cartii " Intoarcereaa acasa" este este semnul recastigarii iubirii, pe care umbra indoielii de sine si cea a remuscarii o pot instraina.
Romanul ne restituie cu multa autenticitate, discretie si retinere, acea pondere in miscari si cumpanire in decizii care - laolalta cy fervoarea in pastrarea demnitatii, caracterizeaza pe oamenii de tinuta si atitudine morala.

Vicente Blasco Ibanez - In Cautarea Marelui Han



Damian Stanoiu - Necazurile Parintelui Ghedeon



Scriind timp de peste doua decenii, Damian Stanoiu ne-a lasat mostenire o opera literara care insumeaza zeci de volume, diferite ca tematica si structura stilistica. Aceasta il situeaza intre reprezentantii de seama ai genului umoristic, in buna traditie a lui I.L. Caragiale, Ion Creanga, I. AL. Bratescu-Voinesti, Calistrat Hogas s.a.

Ovidiu Verdes - Muzici Si Faze



Aceasta e o poveste întreagă, spusă parcă dintr-o suflare de un băiat de 16 ani pe care îl cheamă Tinuţ şi care locuieşte cu părinţii într-un bloc de lângă Academia Militară din Bucureşti. Istoria e destul de bine circumscrisă unei perioade de o săptămână de la începutul verii lui 1978, pe la sfârşitul anului şcolar, când liceenii au mai mult timp liber şi-şi pot vedea în mai mare tihnă de ocupaţiile lor preferate. În cazul lui Tinuţ lucrurile ar fi destul de simple, dacă n-ar fi complicate de-a binelea: îi place să asculte muzică şi e îndrăgostit Hari, colega lui de clasă.

Maria-Luiza Cristescu - Nu Ucideti Femeile


Re­nunţând la tonul obiectiv, autoarea devine ceea ce este de fapt: o prozatoare de o sensibilitate acută, ce-şi exprimă cu multă convingere, spontan şi firesc, propriile reacţii în faţa împre­jurărilor vieţii. Scrisă la persoana întâi, cartea e o spovedanie lucidă, uneori cinică a unei tinere fete, Raluca, agasată de automatismul vieţii cotidiene, de stupiditatea obligaţiilor zilnice, de conformismul „fetei cuminţi", şocând deseori prin gesturi sau vorbe.

Tudor Arghezi - Ochii Maicii Domnului


Povestirea vieţii lui Vintilă e copilărească. Ea începe cam de pe la patru ani, cînd frumosul băiat nu era mai mare decît atît... Nasul i se lovea de marginea mesei şi ca să şi-1 puie deasupra să vadă, neastimpăratul trebuia să se ridice pe vîrful picioarelor durde, muncind si zmueindu-so din călcîie. Şi se întîmpla că, alunecind, el se prindea cu mîinile de velinţă, şi tot aluneca. Venind pe spate cu faţa de masă cu tot, ghiveciul cu flori' venea peste el.

Emile Zola - Prada


Prada este descrierea unei crize morale prin care trece Franta, la care se adauga una mult mai grava, de identinate. Romanul a stirnit scandal. Parchetul i-a sugerat autorului sa intrerupa publicarea. Multi dintre cititorii francezi n-au suportat diagnosticul necrutator pus de Zola, severitatea si sinceritatea sa.

joi, 11 august 2011

Jules Roy - Valea Fericita


In naratiunile Valea fericita si Navigatorul gasim topite , in materia lor, amintirile de pilot pe bombardiere , gasim mai ales ilustrarea directa a doua sentimente fundamentale: forta de neinvins a fraternitatii barbatesti ce-i uneste pe combatanti si repulsia fata de razboi in genere, a razboiului care inseamna distrugere, suferinta...Doua carti consacrate aviatorului , cu tot ceea ce il framanta, ca slujitor al unei meserii aspre, ca om care se vrea inteles, iubit...

Henriette Yvonne Stahl - Voica


„Intre Voica si Pontiful s-a scurs o jumatate de secol de istorie, de viata, de creatie; in acesti ani Henriette Yvonne Stahl a trait numeroase evenimente dramatice, ale istoriei romanesti ca si ale destinului personal, a scris cateva carti - nu multe -, dar nu s-a schimbat in esenta. Domnisoara s-a maturizat, a devenit o femeie cu o personalitate puternica, dominata de setea de cunoastere, pe care si-a descoperit-o citind carti de filosofie, dar si de initiatica, ezoterism, mistica, ocultism.

Ernest Hemingway - Zapezile De Pe Kilimanjaro


Zapezile de pe Kilimanjaro si alte povestiri este o colectie de naratiuni scurte, cu un puternic caracter autobiografic, avind ca subiect pasiunea reala a autorului pentru vinatoare, pescuit, coride, schi, box, safari, precum si experientele acestuia din timpul razboiului. Referindu-se la povestirea Zapezile de pe Kilimanjaro, Hemingway declara ca personajul principal este inspirat din „viata singurului om care nu ma poate da in judecata – adica eu”.

sâmbătă, 6 august 2011

Aurel Lecca - Un Roman In Africa


Prefata: Oamenii au cunoscut planeta pe care locuiesc, încetul cu încetul, în decursul miilor de ani. Se poate afirma ca abia în zilele noastre ei au reusit sa exploreze în întregime suprafata Pamîntului. Pîna în secolul al XlX-lea, însa, descoperirile se reduceau mai ales la cercetarea tarmurilor pamînturilor noi. O data cu acest secol începe cercetarea amanuntita a unor continente …

miercuri, 3 august 2011

Francois Mauriac - Therese Desqueyroux



Pentru a evita scandalul, soţul eroinei o dezvinovăţeşte, la proces, dar apoi, la întoarcerea acasă, o închide în dormitorul ei, lăsând-o să trăiască doar cu vin şi cu ţigări. După un timp, o aduce la un dineu, unde silueta ei scheletică îi şochează pe invitaţi. Cea mai mare parte a personajelor cărţii au ceva neplăcut în înfăţişare, iar defectele fizice reflectă, mereu, infirmităţile morale; bărbaţii din jurul Thérèsei au „unghii tari şi murdare”, „picioare scurte şi crăcănate”, „umeri căzuţi”, „pulpe scurte şi groase”.

marți, 2 august 2011

Thomas Hardy - Tess D'Urberville



„Adevărul este că, pentru oamenii epocii victoriene, personajele lui Hardy puteau să pară adevăraţi monştri. În realitate, existenţa lor este, de cele mai multe ori, banală. Sunt oameni oarecare, cu defecte obişnuite: pot fi beţivi, egoişti, violenţi, pot fi ingraţi cu cei care îi iubesc sau, dimpotrivă, să le atribuie însuşiri nemaiîntâlnite celor de care sunt îndrăgostiţi. Dragostea lor e însă nimicitoare: ea îi mistuie deopotrivă pe cel care o nutreşte şi pe obiectul dragostei lui, încheindu-se totdeauna cu moarte sau nebunie.

luni, 1 august 2011

Theodore Dreiser - Sora Carrie

Sora Carrie, un roman ce a socat puritana societate americana de la începutul secolului XX, este povestea unei tinere, care, atrasa de mirajul marii metropole Chicago, paraseste satul natal în cautarea unei vieti de vis.
Peripetiile tinerei aflata în cautarea marii iubiri, dar si a afirmarii, sunt descrise într-un stil viu, dinamic.