sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Anthony Burgess - Portocala Mecanica

Romanul Portocala mecanica a fost ecranizat in 1971, in regia lui Stanley Kubrick, avandu-i in distributie pe Malcolm McDowell si Michael Bates. Popularitatea formidabila a romanului a fost dublata de intensa mediatizare a filmului, nominalizat la patru premii Oscar. Alaturi de 1984 si Minunata lume noua, Portocala mecanica ne ofera o viziune a alienarii omului r-un viitor postindustrial, dezvaluind granitele fragile care despart binele de rau.

Gheorghe Braescu - Opere Alese


joi, 19 ianuarie 2012

Hermann Broch - Moartea Lui Vergilius



Capodoperă a literaturii moderniste europene, această explorare a relaţiei dintre viaţă şi moarte reverberează ca un mare poem în proză, în cele patru secţiuni, intitulate „apa”, „focul”, „pământul” şi „aerul”. Început într-un lagăr de concentrare, romanul a fost terminat în exilul de după preluarea controlului asupra Vienei de către nazişti.

Mihail Bulgakov - Inima De Caine

Cartea reuneste o serie de povestiri care exceleaza printr-o mare varietate tematica si stilistica, ce aduce in prim-plan o gama de probleme vizind conditia artistului si crezul sau, responsabilitatea intelectualului si a omului de stiinta, amenintarea strivirii esentelor sub greutatea aparentelor, pericolul tentativei de uniformizare a personalitatii umane.