miercuri, 20 februarie 2013

Milan Kundera - Viata E In Alta Parte


Milan Kundera - Valsul De Adio



Primul roman al lui Milan Kundera publicat dupa stabilirea in 1975, in Franta, este o scriere la fel de „muzicala“ pe cat o indica titlul si pe cat cititorul, familiarizat deja cu lucrarile marelui scriitor de origine ceha, se asteapta sa fie. Personajul principal spune aici „adio“ atat tarii sale, careia ii sunt consacrate de fapt, toate gandurile lui, cat si iluziilor sale politice din tinerete. Si, in ciuda gratiei si muzicalitatii sale, din el emana intreaga amaraciune, tristete si luciditate a cuiva care stie ca „la intervale rare, istoria supune umanitatea la incercari“ si ca „acelor incercari, nimeni nu le rezista“.

Milan Kundera - Ridicole Iubiri


Milan Kundera - Insuportabila Usuratate A Fiintei

„Dacă eterna revenire este povara cea mai grea, atunci, vieţile noastre, proiectate pe acest fundal, pot apărea în toată splendoarea uşurătăţii lor. Dar este, într-adevăr, greutatea cumplită şi uşurătatea frumoasă?

Milan Kundera - Gluma


Cineva se joaca cu vietile noastre – pare sa spuna Milan Kundera in primul sau roman –, cineva leaga si dezleaga intamplarile in care suntem atrasi cu sau fara voie, impingandu-ne in fundaturi sau oferindu-ne brusc o libertate cu care nu stim ce sa facem. Cineva isi rade de noi, propunandu-ne idealuri care se transforma irevocabil in propriul lor simulacru, fara a inceta totusi sa ne urmareasca si sa ne otraveasca existenta. Cineva se uita la noi necrutator, inregistrand fiecare miscare a noastra cu o privire de gheata ce nu lasa nici o speranta.

Milan Kundera - Cartea Rasului Si A Uitarii



 „Această carte este în totalitatea ei un roman în formă de variaţiuni. În succesiunea lor, fiecare capitol constituie o etapă diferită a unei călătorii ce duce în interiorul unei teme, în interiorul unei idei, în interiorul unei situaţii unice, a cărei înţelegere se pierde pentru mine în nemărginire. E un roman despre Tamina şi, din clipa în care Tamina părăseşte scena, devine un roman pentru Tamina.

marți, 19 februarie 2013

Ivan Sabin - Un Masaj La Indemana Oricui. Presopunctura


Ismail Kadare - Generalul Armatei Moarte


In furtunosii ani ’60, un general italian si un preot sint trimisi in Albania sa aduca in patrie ramasitele soldatilor morti in al Doilea Razboi Mondial. Pe masura ce timpul trece si osemintele celor morti se aduna, cei doi vor ajunge sa-si descopere adevaratele instincte. Daca la inceputul misiunii generalul pare minat de un exacerbat simt al datoriei, incetul cu incetul, odata cu evolutia romanului, manifestarile inumane, cruzimea si izbucnirile paranoice vor lua locul unei masti bine construite de-a lungul unei vieti.

Henry James - Varsta Ingrata

“Maritisul posibil al Nandei Brookenham involbureaza spiritele personajelor ce-o inconjoara, isca pronosticuri si manevre tactice subtile…Dincolo de diafanele notatii, in care perspectiva se realizeaza prin suprapunere de tente sufletesti, ia nastere istoria prozaica si in fond trista a doua minore “pe care le asteapta marele abator al vietii”.

Alex Joe - Acolo Unde E Stapana Primavara


Washington Irving - Viata Lui Mohamed


joi, 14 februarie 2013

Franz Kafka - Procesul



Ernst Junger - Cartea Ceasului De Nisip


Franz Kafka - Castelul


Afla povestea castelului in ruina, aflat pe varful dealului. Urmarind indexul, poti sa zbori ca vantul prin timp - zile, saptamani, ani, uneori, chiar si secole intregi - de la o pagina la alta. E o calatorie captivanta! Poti sa privesti cum se construieste castelul, sa te asezi la masa si sa te ospatezi impreuna cu seniorul feudal si doamna sa, apoi sa fii martorul desfasurarii unui asediu in toata regula.

miercuri, 13 februarie 2013

Nicolae Iorga - O Viata De Om Asa Cum A Fost


Monumentala operă biografică a marelui istoric Nicolae Iorga reprezintă una din mărturiile esențiale ale epocii pline de transformări, de construcție și conflicte care a fost cea a edificării statului național român.

Nikos Kazantzakis - Alexis Zorba


Cartea este tot atit de celebra ca si filmul care a ecranizat-o, cu Anthony Quinn in rolul principal. «Sufletul grec» izbucneste din toate paginile cartii, Alexis Zorba fiind un prototip al celor care nu renunta sa creada in ceva, al celor care merg pina la capat, piedicile facind viata mai frumoasa.

Nicolae Ionescu - Monografie I.V. Tassu


vineri, 8 februarie 2013

Ilf Si Petrov - Vitelul De Aur


Vitelul de aur este, alaturi de Douasprezece scaune, capodopera lui Ilf si Petrov, un amestec de absurd, viziuni futuriste si sensiblerii suprarealiste ce urmaresc povestea lui Ostap Bender in hatisurile birocratice ale Uniunii Sovietice.

Emilian Ionescu - Contemporan Cu Secolul XX


În urmă cu mai multe decenii, un cunoscut gânditor politic aprecia, de loc fără îndreptăţire, că mult mai imprevizibil decât viitorul este trecutul! Este, mai mult decât o concluzie, o constatare de actualitate, valabilă pentru nefericitul veac al XX-lea. Nu numaidecât, desigur, pentru regimurile totalitare, dar şi pentru condiţiile celor mai nobile democraţii.

Alexandru Ivasiuc - Apa


Dean R. Koontz - Ucigas In Numele Domnului



Alexandr Ivanovici Kuprin - Vrajitoarea