sâmbătă, 25 mai 2013

Thomas Mann - Alteta Regala


O comedie in forma de roman si-a numit Thomas Mann (1875-1955) aceasta carte de tinerete. Cu afectiune, dar si cu vadita placere de a parodia, ea ne infatiseaza povestea unei mici resedinte princiare dinaintea primului razboi mondial. "Intilnim aici un principe, un miliardar american, un sofer, un ciine de rasa, o contesa cam nebuna, un institutor romantic si o printesa de factura mai deosebita - toti acestia iti pot trezi curiozitatea.

Thomas Mann - Lotte La Weimar


Cu ironia sa plina de rafinament, cu inegalabila sa maiestrie artistica, Thomas Mann imagineaza o posibila intilnire intre iubita din tinerete a lui Goethe, neuitata Lotte a lui Werther, si cel care, cincizeci de ani mai tirziu, devenise patriarhul literaturii germane. Cita emotie reprimata, cite sentimente contradictorii, ce jocui subtile cu miturile unei epoci incap intre copertele acestei carti fermecatoare.

Thomas Mann - Muntele Vrajit



Una dintre capodoperele literaturii din secolul XX, Muntele vrăjit strânge laolaltă într-o frescă intelectuală toate forţele care acţionează asupra omului modern. în acest roman, Thomas Mann descrie societatea europeană înainte de Primul Război Mondial - o lume bolnavă care se năpusteşte spre catastrofă.

vineri, 24 mai 2013

Guy de Maupassant - Bel-Ami


Bel-Ami  este un roman de maturitate creatoare, care marcheaza apogeul carierei literare a lui Maupassant; este un roman despre presa si ari­vism, incluzand experiente de viata traite de autor insusi: sperantele si setea nepotolita a lui Georges Duroy strabatand fara tinta bulevardele pariziene, dorinta de a pune capat unei situatii materiale precare, de a evada dintr-o lume prea ingusta, care ii condamna pe cei mai buni la esec, nevoia de a da frau liber unei ambitii crescande, cea de a asterne pe hartie gandu­rile si trairile sale, intr-o forma admirabila, care sa-i asi­gure celebritatea. [...]

Guy de Maupassant - Inima Noastra


Ion Minulescu - Bucurestii Tineretii Mele...


Ion Minulescu - Poezii


W. Somerset Maugham - Valul Pictat


Valul pictat este povestea tulburatoare a frumoasei Kitty Fane, care, in urma unui adulter, este fortata de sotul ei, medic bacteriolog, sa-l insoteasca intr-o zona afectata de holera din China. In contact cu suferinta, cu boala si moartea, eroina sufera o transformare profunda, care o face sa-si reevalueze viata si sa invete sa iubeasca.

Vasile V. Morariu - Crucea Sudului

miercuri, 22 mai 2013

Ian McEwan - Durabila Iubire


Durabila iubire este istoria unei obsesii erotico-religioase careia ii cade victima naratorul intregii povesti, Joe Rose. Un accident declansat de un balon purtat de vint il aduce pe acesta in fata lui Jed Parry, un necunoscut care pare sa faca o fixatie asupra lui si care, incetul cu incetul, ii invadeaza lui Joe intreaga existenta. Joe Rose este convins ca hartuitorul ii pune in pericol nu doar relatia stabila cu frumoasa Clarissa, ci si viata. Pe de alta parte, Clarissa se teme ca hartuitorul exista doar in mintea iubitului ei, Joe, care e de fapt verita­bilul alienat mintal.

Ian McEwan - Amsterdam


Amsterdam, roman cistigator al Booker Prize in anul 1998, spune o poveste care pune la indoiala creatia, iubirea si firava moralitate umana. Dupa ce Molly Lane isi pierde viata din pricina unei boli necrutatoare, doi dintre fostii ei amanti isi analizeaza trecutul alaturi de controversata lor iubita. Cind amintirile despre intimplarile lor amoroase incep sa paleasca, amindoi iau o hotarire menita sa le schimbe ideile despre viata si despre esecurile asumate.

Iris Murdoch - Prins In Mreje

Iris Murdoch - Marea, Marea


Personajul-narator al romanului Marea, marea, o celebritate a scenei londoneze pe nume Charles Arrowby, se retrage intr-un sat de la marginea marii ca sa isi scrie in liniste autobiografia. Aici o intilneste pe Mary, prima lui dragoste, a carei prezenta il macina pina la obsesie si pe care planuieste sa o rapeasca. Pe fundalul acestei aventuri emotionale, marea isi face aparitia, precum un personaj, la fiecare pas: o forta uriasa, de neinteles si de nestapinit, de care eroul cartii se simte deopotriva atras si amenintat.

Iris Murdoch - Discipolul



„Prin formidabila forta intelectuala pe care se intemeiaza romanele sale, Iris Murdoch este una dintre cele mai remarcabile scriitoare postbelice.” Kingsley Amis
Actiunea romanului este plasata in Ennistone, un orasel fictiv din apropierea Londrei, renumit pentru baile sale termale si faimosul filozof John Robert Rozanov, care urmeaza sa se intoarca in curind acasa.

Iris Murdoch - Clopotul



Actiunea romanului se desfasoara intr-o comunitate laica situata in vecinatatea unei manastiri si imbina povestea personajelor ce alcatuiesc aceasta comunitate cu povestea sotilor Greenfield, aflati intr-un moment de criza a vietii de cuplu. Portretul cel mai interesant este, desigur, cel al lui Michael Meads, seful comunitatii, un om prins intre dorinta de a trai moral si inclinatiile sale homosexuale. Actiunea sporeste in intensitate o data cu descoperirea unui vechi si valoros clopot in jurul caruia exista o legenda plina de mister.

Herta Muller - Leaganul Respiratiei


marți, 21 mai 2013

Jokai Mor - Omul De Aur


Jokai Mor - Diamantele Negre


Jan Mens - Mesterul Rembrandt


Benoist Mechin - Alexandru Cel Mare


Haruki Murakami - Padurea Norvegiana


Haruki Murakami - La Sud De Granita La Vest De Soare


Romanul exploreaza adincimile sufletului uman, concentrindu-se asupra metamorfozelor prin care trece sentimentul iubirii de la adolescenta pina la maturitate. Personajul principal, Hajime, proprietarul unui bar din Tokyo (autorul transfera asupra personajului propria experienta de viata), duce o existenta aparent linistita si indestulatoare, dar in fapt tulburata de amintirea unei povesti de dragoste din tinerete.

Haruki Murakami - Dans Dans Dans


Dupa patru ani de la intimplarile din romanul In cautarea oii fantastice, in urma unui vis obsesiv, eroul fara nume al lui Murakami hotaraste sa se intoarca in Sapporo, in speranta de a descoperi un indiciu care sa‑l ajute sa o gaseasca pe Kiki, iubita lui disparuta fara urma. Acesta este inceputul unui dans hipnotic ce ii poarta pasii din Sapporo in Tokyo si Hawaii, intr-o inlantuire de evenimente petrecute la granita fragila dintre real si fantastic.

Harry Mulisch - Diamantul

Gustav Meyrink - Fata Verde


vineri, 17 mai 2013

D.S. Merejkovski - Romanul Lui Leonardo Da Vinci


Gustavo Marchesi - Giuseppe Verdi


George Manolescu - Regele Pungasilor


David Mourao Ferreira - O Dragoste Fericita




Ezequiel Martinez Estrada - Radiografia Pampei


Felicia Mohr - Energii Autobiografice



Francois Mauriac - Genitrix

Doina Felicia Mihoc - Poemul Cireselor


Doina Felicia Mihoc - Poezii