luni, 22 decembrie 2014

Fanus Neagu - Frumosii Nebuni Ai Marilor Orase


„Frumosii nebuni canta dragostea, libertatea si razvratirea. Adica viata. Paginile scrise atunci se pastreaza ca fumul in crestatura icoanelor potrivite sub candela Timpului. Sunt de zapada albastra, de Dunare neistovita si umbla-n ele sanii alungite de crivat, duhul legendelor si al gerului care inclesteaza Bucurestii la margini de Orient si langa inima binecuvantata a tineretii si a femeilor.“ Fanus Neagu

Petru Popescu - Sa Cresti Intr-un An Cat Altii Intr-o Zi


Citeste Sofica Scarlat

Jean Bart - Europolis


„Dincolo de orice alte consideratii, Europolis ramane un foarte frumos roman de epoca despre efemeritate, iluzie si esec, un roman in care mozaicul etnic al lumii levantine de la gurile Dunarii serveste drept fundal social si efigie identitara a frontierei maritime romanesti. Sigur ca intre timp multe s-au schimbat, iar Sulina de azi nu mai seamana cu portul dinamic si cosmopolit din anii ’20. Insa farmecul si puterea de seductie a cartii lui Jean Bart raman intacte, peste timp si mode. O carte pitoreasca si melancolica, a carei prospetime exotica va face sa viseze inca multe generatii de cititori. si care, de fapt, asteapta sa fie redescoperita.“ Paul Cernat

W. Somerset Maugham - Ploaia Si Alte Povestiri


Povestirile selectate in volumul de fata acopera o tematica diversa, de la scene de viata din colonii britanice din insule malaysiene, in care fascinatia, traditiile si specificul locurilor influenteaza in buna masura destinele personajelor, la scene de viata sociala londoneza de sfirsit de secol XIX si inceput de secol XX, fara a omite perioada Primului Razboi Mondial, evocata intr‑o povestire despre spionaj si contraspionaj (Tradatorul).

Petru Popescu - Revelatie Pe Amazon


„Revelatie pe Amazon" este unul dintre romanele de succes publicate de Petru Popescu, o reproducere romantata a unui jurnal de calatorie ce-i apartine exploratorului si fotografului Loren MacIntyre de la National Geographic.
Scris în stilul lejer care l-a consacrat, romanul propune o incursiune initiatica în jungla amazoniana, în universul straniu al unui trib considerat disparut, într-o lume în care omul secolului XX, se lasa purtat de experiente telepatice si halucinogene fascinante.

Dana Stanescu - Motanul Suki Si Floarea


Ce poate lega un motan de o floare? Un motan negru de o floare în ghiveci.

Tahar Ben Jelloun - Noaptea Sacra


Unul dintre artistii care l-au influentat pe Jen Belloun a fost Matisse si, la fel ca un tablou de Matisse, Noaptea sacra este un roman imbibat de culori puternice si indraznete, executat prin tuse largi, prin porii carora razbate o voce senzuala si calda, vocea unei individualitati sfasiate intre bucuria de a trai si incertitudinea privind propria identitate sexuala.

David Richo - Puterea Coincidentei


O femeie comandă o rochie roşie la un magazin şi îi e trimisă una neagră. Când să semnaleze eroarea, sora ei o anunţă că mama lor a murit.
Coincidenţa semnificativă este o întâlnire bulversantă şi uneori înfricoşătoare între lume şi sinele nostru. Ceva se întâmplă în lumea exterioară şi se potriveşte exact cu ceea ce avem chiar acum nevoie, arătând că natura noastră umană şi mama natură sunt două faţete ale aceleiaşi monede. Nimic nu este întâmplător…

Dumitru Toma - Fat-Frumos Certat Cu Gluma



Citeste Cristina David

Tahar Ben Jelloun - Copilul De Nisip


Citeste Gina Colibaseanu

Andra Sandru - Lakme


Lakme, Pescuitorii De Perle, Aide, Flautul Fermecat, Turandot, Nabucco, Parsifal

joi, 18 decembrie 2014

Marin Preda - Timpul N-a Mai Avut Rabdare


Leon De Winter - Savantul Si Traficantii


Citeste Gina Colibaseanu

Kenneth Grahame - Vantul Prin Salcii


Incintatoare aceasta alegorie cu personaje simpatice, care traiesc si se comporta ca intr-o societate umana. Sobolul, Broscoiul, Bursucul, Soricelul - iata numai citeva dintre personajele care trec printr-o serie intreaga de aventuri, au probleme, discuta, ajung chiar si intr-un tribunal, traiesc intr-o lume a lor in care te transpui imediat, fie ca esti copil, fie ca te crezi adult.

Eugenia Tudor Anton - Pretul Singuratatii


Citeste Ana Levarda

Andre Clot - Soliman Magnificul


O fascinanta cronica a Imperiului Otoman aflat la apogeul sau sub domnia lui Soliman I (1520-1566), supranumit si „Umbra lui Allah pe Pamant“, abil politician si despot atotputernic.

Vasile Alecsandri - Poezii


Balcanul si Caratul, Baraganul, Bradul, Cantecul gintei latine, Concertul in Lunca, Dan capitan de plai, Dimineata, Flori de Nufar, Floriile, Gerul, Hora Ardealului, Iarna, La Gura Sobei, Lunca din Mircesti, Malul Siretului, Miezul Iernii, Oaspetii Primaverii, Oda ostasilor romani, Pastele, Penes curcanul, Plugurile, Rodica, Samanatorii, Sergentul, Serile la Mircesti, Sfarsit de Toamna, Tunetul, Valul lui Traian, Vantul de la miazaazi, Viscolul.

George Cosbuc - Versuri


Balade si idile, Fire de tort, Ziarul unui Pierde-Vara, Cintece de vitejie, Neplubicate.

Gabriel Liiceanu - Scrieri

Barbu Stefanescu Delavrancea


Bunica, Bunicul, Domnul Vucea, Hagi Tudose, Neghinita, Sultanica.

marți, 16 decembrie 2014

Rodica Ojog-Brașoveanu - Minerva Se Dezlantuie


O capcana, o partida de carti, un vals, un om gri, o spargere, un asasinat.
Un roman de spionaj in care cuceritoarea Minerva Tutovan intra in actiune.
O poveste care are toate calitatile literaturii politiste de cel mai inalt nivel.
O carte-puzzle, care nu lasa mintea in adormire.
O placere pentru imaginatie si inteligenta.

Martin Page - O Perfecta Zi Perfecta


O zi ca oricare alta din viata unui angajat la o mare companie perfecta. O zi in care visezi (cioranian) la sinucidere si o indeplinesti in cele mai sangeroase moduri posibile... in minte. Un tanar care seamana putin cu eroul din M-am hotarat sa devin prost, dar cu alt handicap: imaginatia. 
Ca sa corespunda, la serviciu, tiparului de angajat ideal, are chiar si o familie "de inchiriat". Dar, orice ar face, lumea in care traieste pare a fi mereu intr-un stanjenitor contratimp cu el. 
Intrebarea criticului: Cum trebuie inteleasa o zi perfecta intr-o lume perfect imperfecta?

Kazuo Ishiguro - Pe Cand Eram Orfani


Cartea urmareste destinul a trei orfani: Christopher Banks, Sarah Hemmings, de care acesta se indragosteste, si Jennifer, fetita pe care o adopta. Cele doua figuri feminine au in spate o istorie banala, oricit de tragic ar fi faptul de a ramine orfan. In schimb, in cazul lui Christopher Banks este vorba despre disparitia misterioasa a parintilor lui in Shanghai in anii primului razboi mondial. Cei doi parinti sint presupuse victime ale traficantilor de opiu.

I.G. Duca - Memorii


I.G.Duca s-a născut în data de 20 decembrie 1879, la Bucureşti, într-o familie onorabilă: Gheorghe Duca, tatăl său, a fost director al Căilor Ferate şi al Şcolii Politehnice de Poduri şi Şosele. După ce, în 1897, termină liceul Sfântu Sava, pleacă la Paris unde, în 1902, îşi ia doctoratul în Drept. Tot la Paris, primeşte iniţierea în francmasonerie.

John Gardner - Lumina In Octombrie


“Ironia lui Gardner...pare sa izvorasca din acea insatisfactie incrancenata specific americana din care si-au plamadit eroii Herman Melville si Mark Twain... In Lumina in octombrie (roman distins cu Premiul National al criticii pe anul 1976) Gardner pune fata-n fata intoleranta rasiala si nihilismul - doua ipostaze ale civilizatiei americane“ Josephine Hendin

luni, 15 decembrie 2014

Tom Hodgkinson - Ghidul Lenesului


Cum poti sa duci o viata plina de placeri, libertate si lenevie, fara sa te simti vinovat? In Ghidul Lenesului afli raspunsul.
Tom Hodgkinson continua ceea ce a facut mereu, adica editeaza reviste (Idler in 1993), scrie articole si da petreceri. In rest... ofera sfaturi si metode ca sa o "luati cu binisorul" intr-o lume obsedata de munca.

Henry James - Intre Doua Tarmuri


Citeste Sofica Radulescu

Guy Testas, Jean Testas - Inchizitia


In volumul de fata sunt prezentate diferitele aspecte ale activitatii Inchizitiei, in timp si spatiu, lucrarea fiind structurata pe urmatoarele capitole: Originile Inchizitiei, Inchizitia in Europa, Procedura inchizitoriala, Inchizitia pana la Reforma, Inchizitia spaniola, Inchizitia in America spaniola. Conform celor doi autori, este greu de precizat cand si-a inceput activitatea ceea ce se numeste in mod curent Inchizitie.

C. Neagu, D. Marinescu, R. Georgescu - Fapte Din Umbra


Cartea a fost conceputa ca o lucrare de popularizare stiintifica menita sa infatiseze cititorului fapte mai putin cunoscute ale framantatei perioade istorice dintre cele doua razboaie mondiale.

Citeste Sofica Radulescu

Dan Starcu - Exilat Din Univers


Citeste Elena Petrescu

Adrian Paunescu - De La Barca La Viena Si Inapoi


„Adrian Paunescu scrie proza cu degetele arse de miracolul poeziei, si de aici succesul tulburator, care, in loc sa mantuie, inspaimanta, obliga si rataceste. Poet al fluentelor de liliac in garle de piatra rara, al brumelor de bronz, al caderii in ranile dorului si in hohote de chihlimbar, grav despicat de neiertare si de razvratire, Adrian Paunescu intra in hotarele prozei prin vijelia reportajului. (...) Putin ii pasa daca lumea il aplauda sau il injura, el vrea sa rastoarne si sa cladeasca, si n-are timp sa capieze stand intr-un picior, viata e scurta si, daca nu vrea sa se indrepte prin cantec (si nu vrea), trebuie rezidita din mers si invatata sa cante.

vineri, 12 decembrie 2014

Mark Twain - Autobiografie


Publicat în volum la zece ani de la moartea autorului, acest volum dezvăluie o conştiinţă (auto)ironică, voit optimistă, a unui om care a trăit în lumea lui Tom Sawyer, a savurat şi a deplâns toate contrastele vieţii, a cunoscut împăraţi germani şi muncitori englezi, s-a implicat în brevetarea unor invenţii, a căutat leacuri miraculoase şi a crezut cu naivitate în editori pentru a ajunge, în final, la convingerea că destinul său este o simplă oglindă în care tu, cititorule, îţi vei descifra existenţa.

Sextil Puscariu - Brasovul De Altadata


Brasovul de altadata este lucrarea memorialistica pe care Sextil Puscariu o realizeaza cu greu, in ultimii ani ai vietii sale - o scrie, retras la Bran, din iarna anului 1943 si pana in prima jumatate a anului . Cartea este a doua din cele cinci volume de memorii ale profesorului si ne ofera imaginea Brasovului din ultimul deceniu al secolului al XlX-lea, „cand cel ce va vorbeste era mai tanar si cele traite si vazute aveau farmecul celor optsprezece ani ai luF, cum ni se confeseaza autorul in primul capitol al memoriilor.

Dominique Loreau - Arta Simplitatii

Dominique Loreau vă propune o subtilă alianţă a eticii cu estetica, inspirată din filosofiile orientale, o apologie a simplităţii, care nu înseamnă, în ruptul capului, simplificare.
"Spaţiu, lumină şi ordine, iată de ce are nevoie omul ca să trăiască, pe lângă o farfurie cu mâncare şi un pat." - Le Corbusier

Ana Blandiana - Timpul Scrie Versuri Pe Trupul Meu


104 poezii selectionate de doamna Ana Blandiana
"Se vorbeste atat de mult, incat rostul poeziei a devenit acela de a restabili tacerea." Ana Blandiana