miercuri, 22 iulie 2020

Eugen Barbu - Incognito

Acuzat că a plagiat romanul "Incognito", celebrul scriitor s-a simțit lezat și i-a cerut voie lui Ceaușescu, în 1979, să emigreze în Spania!
În 1979, după publicarea volumului III al romanului "Incognito", scriitorul Eugen Barbu (1924-1993) a fost acuzat că ar fi copiat, cuvânt cu cuvânt, mai bine de 50 de pagini dintr-o operă a scriitorului rus Konstantin Paustovski
. În ciuda faptului că Barbu mai fusese bănuit de asemenea "practici" și cu zece ani în urmă, în 1969, la publicarea romanului "Principele", acesta a negat cu vehemență evidența, mergând pe ideea "romanului-colaj" și împărțind astfel lumea în două tabere: una care nega existența copiatului, alta care îl punea la zid pentru plagiat. În tabăra contestatarilor lui Eugen Barbu, foarte numeroasă, s-au situat nume mari ale vremii și ale literaturii, cum ar fi Marin Preda, Marin Sorescu, Mircea Dinescu sau Nicolae Manolescu, printre susținători apărând și un nume surpriză, Nichita Stănescu. Avantajat de postura politică, fiind deputat în Marea Adunare Națională și șef al revistei "Săptămâna", Eugen Barbu a respins energic acuzațiile și verdictul din 9 februarie 1979 al unei comisii a Uniunii Scriitorilor, care recunoscuse clar plagiatul.

Citeste Ana Levârda

8 comentarii:

  1. Buna ziua,

    Multumesc pentru munca extraordinara pe care o depuneti. Problema e ca am descarcat Incognito si aude ciudat, o voce subtire cu un pitch strident, ca si cum ar dat pe repede inainte. Am incercat sa redau fisierul audio la o viteza mai mica, dar se aude cu intreruperi. Puteti, va rog, sa ma ajutati, nu stiu ce sa fac. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu ascult toate cartile care le postez aici, imi pare rau dar e singura varianta asat dupa ce am cautat ceva la calitate mai buna. Cartile in limba romana sunt foarte putine la numar, slabe sanse sa apara altceva. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dece nu faceți cu Emil Cioran, Nicolae Iorga, Bogdan Petriceicu sau chiar și cu Ion Creangă.
      Sunt atât de mulți scriitori români dar puțini îi cunosc.
      Mulți îl știu pe Creangă din abecedar dar ceilalți...
      Sper să luați în considerare propunerile mele ! Numai bine!!

      Ștergere
    2. Dar mulțumesc pentru "lacrimi și sfinți".

      Ștergere
  3. Puteti va rog sa actualizati arhiva a doua?

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna o munca titanica .sunt gratuite downloadurile?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Puteti descarca o carte. Apoi dupa doua ore de la terminarea descarcarii o alta carte. Daca deveniti membru PREMIUM atunci fara limita de timp si numar de carti.

      Ștergere