duminică, 26 iunie 2011

Henryk Sienkiewicz - Aniela


Un roman scris în stilul epistolar, sub formă de jurnal, naratorul fiind şi personaj principal.
Leon Ploszowski, un tânăr nobil polonez care trăieşte cu tatăl său la Roma, începe să-şi pună gândurile pe hârtie, sub forma unui jurnal intim. Jurnalul este de fapt o incursiune în psihicul personajului. Cartea este alcătuită doar din gânduri şi frământări sufleteşti ale acestuia.
În timpul unei vizite în Polonia, la mătuşa sa, care administra domeniul familiei, Leon se îndrăgosteşte de tânăra Aniela, fata cu care îi plănuise mătuşa nunta.
Sentimentul este reciproc, cei doi petrec câteva zile împreună, Aniela şi mama sa fiind invitate la moşie. Deşi la început nu este sigur dacă o iubeşte sincer pe Aniela sau doar este atras de frumuseţea fetei, cu timpul Leon îşi dă seama de sentimentele sale şi hotărăşte să o ceara de nevastă. Dar vestea îmbolnăvirii tatălui îl face să renunţe momentan, plecând la Roma. Tatăl său moare, iar Leon, urmărit de umbra morţii, uită momentan de Aniela şi planurile de căsătorie şi pleacă undeva la mare, la casa de vacanţă a soţilor Davis, prieteni de familie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu