joi, 30 iunie 2011

Lev Nicolaevici Tolstoi - Razboi Si Pace


Romanul 'Razboi si pace' este o adevarata capodopera a marelui scriitor Lev Nikolaevici Tolstoi. Romanul reitereaza un eveniment important din istorie si anume luptele dintre francezi condusi de Napoleon Bonaparte si rusi, condusi de imparatul Alexandru. Este un roman de dragoste, dar si de razboi care prezinta societatea ruseasca inainte, in timpul si dupa razboi.

Romanul se remarca prin cronologia evenimentelor. Personajele centrale ale acestui roman sunt Printul Andrei Bolkonski, Printesa Natasa Rostova si Pierre Bezuhov. Romanul surprinde evolutia acestor personaje, toate trei fiind personaje rotunde. In acest roman este imbinata formidabil iubirea cu razboiul. Personajele sunt antrenate in lupta pentru salvarea patriei, dar si in lupta pentru iubire. Razboiul devine o consecinta a iubirii pentru patrie, pentru imparat si pentru intreg poporul rus.
Printul Andrei face parte din familia Bolkonski. El duce o viata frumoasa alaturi de sotia sa Lisa, de tatal sau si de sora sa Maria la Lisie Gori. Linistea familiei se destrama atunci cand printul decide sa ia parte la razboiul impotriva lui Napoleon ca aghiotant al generalului Kutuzov. Este prezentata evolutia sa in timpul bataliei de la Austerlitz, cand are prima confruntare cu moartea. Scapa cu viata, insa se confrunta cu o noua tragedie, caci ajuns acasa sotia sa moare la nasterea fiului lor Nikolai.
Natasa Rostova este poate idealul feminin, a carei evolutie este cea mai complexa. Este o fata foarte frumoasa, o fire vesela, zvelta, iar veselia si pofta de viata o fac sa para atractiva in ciuda varstei fragede. Viata de familie a Rostovilor este cea mai conturata, iar Natasa este rasfatata familiei. Dupa moartea sotiei printului Andrei se produce o apropiere intre print si ea. Dupa moartea sotiei, printul Andrei trece printr-o perioada critica, pofta de viata ii piere, iar el se izoleaza la mosia sa incercand sa afle unde a gresit. Apropierea dintre el si Natasa va readuce lumina in privirea sa si se va inchega o logodna, care nu este totusi finalizata cu o nunta. Piedicile venite din partea familiei printului , care vedeau in Natasa o imatura datorita varstei fragede, dar si atitudinea copilareasca a acesteia care raspunde la avansurile primite de la Anatol Kuraghin, fratele Helenei Bezuhova va determina ruptura dintre cei doi.
Celelalte personaje sunt de asemenea personaje complexe, surprinse in cadrul evolutiei lor. Pierre Bezuhov este considerat un 'bastard' in societate. El este totusi un om inteligent care se mentine departe de cariera militara. Devine pentru fetele din Moscova o partida buna pentru maritis dupa ce mosteneste averea tatalui sau. Astfel el se casatoreste cu fiica printului Vasili, Helene. Ea este o femeie a carei frumusete primeaza in fata inteligentei, iar acest lucru este relevat de numerosii pretendenti pe care ii are. In cele din urma moare, redandu-i libertatea sotului. Pierre are si el o existenta zbuciumata. El nu isi gaseste locul in lume. Incearca sa se regaseasca dand frau liber viciilor, iar apoi apeland la francmasonerie. In cele din urma se va regasi datorita experientei razboiului, cand este luat prizonier.
Pe masura ce pericolul razboiului devine iminent, personajele sunt silite sa paraseasca Moscova, 'orasul sfant'. Orasul este pradat, lucru care intarata orgoliul rusilor dispusi sa isi dea viata pentru salvarea tarii. In urma luptei de la Borodino, armata franceza este inlaturata. Astfel este prezentata gloria armatei ruse, care in ciuda efectivelor militare mici in comparatie cu cele franceze reuseste sa o zdrobeasca. Ura rusilor pentru francezi nu are limite, iar acest lucru este relevat mai ales de scena in care Pierre Bezuhov, imbracat in haine de taran isi propune sa il omoare pe Napoleon.
Desi viata si intreaga societate ruseasca este zbuciumata de trecerea lui Napoleon, totusi odata cu trecerea acestuia societatea cunoaste progresul. Sfarsitul razboiului lasa o Moscova in flacari, insa aduce si noi modificari in viata personajelor. Moartea printului Andrei duce la o apropiere intre pierre Bezuhov si Natasa. Cei doi se casatoresc. Se casatoresc de asemenea Printesa Maria, sora printului Andrei cu Nikolai Rostov, fratele Natasei Rostova.
Finalul romanului prezinta implinirea pe plan sentimental a personajelor. Implinirea este determinata si de nasterea copiilor, fiind pecetluita astfel soarta parintilor.


7 comentarii:

  1. Te rog frumos, reincarca partea RP4, care are numai 6 fisiere (din 10) si RP5, care are doar 4 fisiere (din 10).
    Asta e tot ce lipseste din cele 83 de fisiere, organizate in 9 foldere.
    Multumesc si numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cartea a fost reuploadata in toatalitate. Download & share.

    RăspundețiȘtergere
  3. nu reusesc sa downloadez. ma puteti ajuta?

    RăspundețiȘtergere
  4. partea 4, inca nu este valabila

    RăspundețiȘtergere
  5. Am reuploadat cartea, atentie nu mai sunt aceleasi arhive deci trebuiesc descarcate toate cele 3 parti.

    RăspundețiȘtergere
  6. buna, partea 1 nu mai este gasita, oare puteti sa mai faceti upload o data ?

    RăspundețiȘtergere