miercuri, 15 iunie 2011

Vintila Corbul - Caderea Constantinopolelui

Caderea Constantinopolelui, romanul lui Vintila Corbu, este bestseller absolut in Romania, numai primul tiraj, in anii `80, fiind de 192.000 de exemplare.
Caderea Constantinopolului este numele sub care e cunoscuta cucerirea capitalei Imperiului Bizantin de fortele Imperiului Otoman, sub comanda sultanului Mehmed al II-lea. Caderea Constantinopolului a însemnat nu numai sfârsitul Imperiului Roman de Rasarit si moartea ultimului împarat bizantin, Constantin al XI-lea, dar si o victorie strategica de o importanta cruciala pentru cucerirea estului mediteranean si al Balcanilor de catre otomani.

*Cand turcii s-au strecurat in oras panica i-a cuprins pe bizantini. Imparatul Constantin a murit luptand eroic pe ziduri, alaturi de alte mii de bizantini. Timp de trei zile, turcii au jefuit cumplit orasul, ucigand, violand si pradand; Mehmed a poruncit insa ca violentele sa inceteze, dovedind clementa fata de supravietuitori. In scurta vreme, gratie masurilor luate de sultan si a colonizarii masive cu populatie musulmana, Constantinopolul, redenumit Istanbul, va redeveni unul dintre marile orase ale lumii. Revista Magazin

Citeste Sofica Scarlat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu