duminică, 31 iulie 2011

Nigel Blundell, Susan Blackhall - Prabusirea Casei De Windsor

Dincolo de pompa si de ceremoniile protocolare, de procesiuni si de putere, ceva este putred la temelia Casei de Windsor.Precum personajele unei tragedii de Shakespeare, printii si printesele, ducii si ducesele, par cu totii a fi inclinati spre autodistrugere. Cu siguranta, afirma Nigel Blundell si Susan Blackhall, puternica dinastie regala britanica nu va supravietui sub forma sa actuala. Autorii dezvaluie marile secrete ale Casei Regale care au ramas nespuse.

Zaharia Stancu - Satra



„E limpede ca ne aflam in fata unui roman care nu isi propune sa faca istoriografie sub acoperire, un roman „despre” deportarea tiganilor in Transnistria, ci despre destinul unei comunitati traditionale care cade sub tirania implacabila a Istoriei. A unei Istorii, se-ntelege, intrate in delir. Daca ar fi sa cautam cu tot dinadinsul si un mesaj etic in roman, acesta este anti-ideologic: iubirea (si reflexul ei inevitabil, moartea) este mai importanta chiar decat tragedia deportarii.

sâmbătă, 30 iulie 2011

George Orwell - Omagiu Cataloniei


Omagiu Cataloniei ni-l arata pe George Orwell in ipostaza de reporter talentat, prezentindu-si cu profunzime si acuratete a detaliului propria experienta in Razboiul Civil din Spania, din decembrie 1936 pina in iunie 1937. Cu o intensitate amara, descrie sperantele si tradarile cinice ale unei perioade istorice haotice, de la viziunea entuziasta a unui regim complet egalitarist, la inceputul cartii, prin chinurile si absurdul unui razboi purtat cu arme vechi si defecte minuite de adolescenti si pina la prigoana declansata de stalinisti impotriva trotkistilor, avind ca rezultat azvirlirea in inchisoare a sute de oameni nevinovati.

Michel Tournier - Meteorii



Germanist si filosof prin formatie, Michel Tournier a fost foarte puternic marcat de studiile de etnologie, sub directa indrumare a lui Lévi-Strauss la Musée de l'homme. Cartile sale sunt in acelasi timp realiste si fantastice, readucand in lumea contemporana mitul Capcaunului (Regele Arinilor) al gemenilor (Meteorii) al dublului, al androginului, mituri care ii permit sa descifreze confuza si complexa lume reala.

Jules Roy - Navigatorul


In naratiunile Valea fericita si Navigatorul gasim topite , in materia lor, amintirile de pilot pe bombardiere , gasim mai ales ilustrarea directa a doua sentimente fundamentale: forta de neinvins a fraternitatii barbatesti ce-i uneste pe combatanti si repulsia fata de razboi in genere, a razboiului care inseamna distrugere, suferinta...Doua carti consacrate aviatorului , cu tot ceea ce il framanta, ca slujitor al unei meserii aspre, ca om care se vrea inteles, iubit...

vineri, 29 iulie 2011

Florence L. Barclay – Mataniile


Scris în 1910, titlul romanului Mataniile este dat de cel al unei romante (Rosary) care leaga doua suflete pereche într-o poveste de dragoste la începutul secolului trecut. Iubirea profunda si devotamentul neconditionat înving obstacolele, aparent de netrecut, spre bucuria eroilor si încantarea cititorului desprins pentru o clipa din cotidian.

Daniel Defoe - Moll Flanders


Cartea prezintă povestea nefericitei Moll Flanders. Deşi nu mi s-a părut o carte extraordinară, merită totuşi citită. Moll Flanders duce o viaţă extrem de grea, plină de lipsuri şi sacrificii…aşa că este nevoie să îşi croiască singură un drum în viaţă. Iese la vânătoare de soţi, comite bigamie, incest, se prostituează şi fură…
” Când o fată tânără ajunge să se creadă frumoasă, nu se îndoieşte de sinceritatea nici unui bărbat care-i spune că s-a îndrăgostit de ea, fiindcă dacă se crede destul de încântătoare pentru a-l cuceri, e firesc să aştepte   urmările farmecelor ei.”

miercuri, 27 iulie 2011

George Sand - Indiana



Octave Aubry – Imparateasa Eugenia

Lucrarea lui Aubry face parte din categoria biografiilor oneste şi, chiar dacă are un aer uşor prăfuit datorat unui retorism care nu se mai practică azi, e o sursă preţioasă de informaţii pentru nespecialistul interesat de perioada istorică respectivă. Eugenia a avut o viaţă lungă (1826-1920) şi a apucat să cunoască un număr formidabil de personalităţi istorice. Ajunsă împărăteasă a Franţei prin căsătoria cu Napoleon al III-lea, ea are parte atât de glorie, cât şi de o cădere spectaculoasă în urma dezastrului din războiul franco-prusac soldat cu prăbuşirea imperiului. În primii ani de după dezastru, trăieşte în Anglia şi, deşi zguduită, nu îşi pierde echilibrul sufletesc în urma celor două mari pierderi pe care le suferă succesiv (Napoleon al III-lea, apoi, la câţiva ani distanţă, unicul fiu, mort în războiul cu zuluşii).

marți, 26 iulie 2011

Vasili Bikov - Haita Lupilor


Rabindranath Tagore - Gora



„Daca a cautat divinitatea in mijlocul naturii, a gasit acolo o personalitate vie, cu darurile atotputerniciei, un Dumnezeu al naturii atotcuprinzator, a carui putere spirituala isi face simtita prezenta in tot ce traieste, in lucrurile mici, ca si in cele mari, dar mai ales in sufletul omului, care este predestinat eternitatii.“ - Harald Hjarne, presedintele Comitetului Nobel al Academiei Suedeze, La decernarea Premiului Nobel, 1913
„Chiar daca as fi mai calificat sa o fac, nu as incerca sa expun, fie si sumar, filosofi a lui Tagore -  cu atat mai Putin, cu cat insusi Tagore afirma ca nu aduce nici o schimbare, nici un element nou filosofiei din Upanisade... Iata de ce, nu admir aici aceasta filosofie, ci emotia care o  insufleteste si arta aleasa cu care Tagore o exprima.“ Andre Gide

luni, 25 iulie 2011

Michel Tournier - Gaspar, Melhior Si Baltazar



Michel Tournier recompune în acest roman povestea evanghelică a închinării Regilor Magi la Betleem. Călăuziţi de stea, Gaspar, regele negru chinuit de o iubire nefericită, Melhior, tânărul prinţ alungat de pe tron, şi Baltazar, bătrânul rege estet, confruntat cu fanatismul unui cler iconoclast, se întâlnesc şi se îndreaptă spre pruncul aşezat în iesle, într-un grajd din Betleem. Celor trei regi magi li se alătură un al patrulea, pe nume Taor, pe care tradiţia abia îl pomeneşte, venit tocmai din India şi mânat de o dorinţă mult mai lumească: aceea de a afla reţeta rahatului cu fistic.

Francois Rabelais - Gargantua Si Pantagruel


Acest roman este, desigur, produsul unei fantezii nesecate, exprimându-se într-o limbă de o bogăţie fabuloasă, croită pe măsura personajelor principale – foarte vii, foarte convingătoare, foarte reale: Gargantua – omul Renaşterii care începe – înţelept, prudent, punând mai presus de orice etica, dreptatea raţiunii şi virtutea, sinceritatea sufletească; Pantagruel – omul deplin al Renaşterii, aşa cum îl visa Rabelais – inteligent, cinstit, , drept, dornic de cunoaştere, pretinzând de la prietenii lui să fie informaţi, culţi, înţelepţi;

Mihail Bulgakov - Garda Alba

„Din miile de romane care au fost scrise despre Revolutia Rusa, o suta merita atentie, iar zece pot fi fara sovaiala numite capodopere, indiferent de limba in care le citesti. «Garda alba» se numara, cu siguranta, printre acestea din urma.” Library Journal „Asemenea lui Puskin, Bulgakov zugraveste imense pinze ale fictiunii, evocind atmosfera si frumusetea Kievului.

Vicente Blasco Ibanez - Gabriel Luna


"Incepea sa se lumineze de ziua cand Gabriel Luna ajunsese in fata catedarlei. Pe strazile stramte al Toledoului inca mai era noapte. Inflorirea albastra a rasaritului, susurilor, invada in deplina libertate pieteta primariei, scotand din umbra fatada grosolana a palatului arhiepiscopal si cele doua turnuri acoperite cu ardezie neagra ale cladirii principale, o constructie intunecata din epoca lui Carlos al V-lea."

sâmbătă, 23 iulie 2011

Walter Scott - Frumoasa Din Perth


Lucianne Goldberg - Fetele Lui Madame Cleo


Goldberg .. îl tachinează pe cititor pagină după pagină cu neînchipuite excese ale celor bogaţi şi faimoşi cînd se distrează ... O lectură irezistibilă.
"Viata o rasplatise din plin pe marea doamna a fetelor vesele din Paris. Dar acum o datorie baneasca sub forma unor impozite vechi neplatite, o obliga pe Cleo sa dezvaluie intr-o carte reala, legaturile particulare ale armatei ei cu puf si pudra..."

Florin Gheorghita - Fenomenul Valentina


Florin Gheorghita, cunoscut cititorilor datorita preocuparilor sale privind fenomenele paranormale, ne ofera, prin ultima sa carte, un posibil raspuns la intrebarile pe care ni le punem cu privire la misterele vietii si ale universului.

vineri, 22 iulie 2011

Graham Greene - Expresul De Stambul

Publicat in 1932, Expresul de Stambul este primul mare succes al lui Graham Greene (nu in ultimul rind datorita ecranizarii celebre!) si, in acelasi timp, primul din seria celor denumite de el „divertismente” (alaturi de Ucigasul platit, Agentul Secret si Ministerul groazei). Descoperim aici o galerie de personaje cu care ne vom intilni mai apoi in toate cartile ce vor urma si care l-au facut atit de cunoscut.

Lion Feuchtwanger - Ducesa Sluta


Apărut în 1926, romanul Ducesa slută relevă vastele cunoştinţe istorice ale autorului, acţiunea derulându-se în secolul al XIV-lea, când Tirolul îşi trăieşte ultimele clipe de independenţă înainte de a intra sub stăpânire austriacă. Personajul cental, Margareta de Tirol, din familia Meinhard, a fost ultima suverană a Tirolului şi a fost poreclită Maultasch adică Botoasa. A avut nenumărate defecte însă şi o calitate care a făcut ca supuşii ei să-i rostească supranumele cu duioşie, cu dragoste chiar: şi-a iubit ţara şi a luptat pentru ea prin toate mijloacele de care a dispus.

joi, 21 iulie 2011

Vicente Blasco Ibanez - Casa Blestemata


Valencia înseamnă, în limba latină, “vigoare, curaj”.  În “Casa blestemată,” Vicente Blasco Ibanez portretizează viaţa de la satt. O lume neînfricată, pasională, generoasă, cam la fel ca cea din “Ion” a lui Liviu Rebreanu. Dacă tradiţionalistul bistriţean ne vorbeşte despre nelinişti şi disperare,  Ibanez ne ofera un roman al reuşitei unei oameni cu sabia dreptăţii. Huerta era nu numai o mare întindere de pământ, ci şi o comunitate războinică. Stăpânii ştiau de frică.

luni, 18 iulie 2011

Mario Puzo - Ultimul Don


Mario Puzo, autorul romanului Nasul isi continua cariera legendara cu un nou roman. De data aceasta Cosa Nostra, mafia americana, este surprinsa la sfirsitul acestui secol, pe Coasta de Vest, la Hollywood si Las Vegas unde si-a cladit un adevarat imperiu. Stapinul absolut al acestuia, don Domenico Clericuzio, vrea sa asigure fiilor sai un viitor respectabil in aceasta lume a jocurilor de noroc legalizate si a uriaselor investitii cinematografice, el raminind insa ultimul don.

Hector Malot - Singur Pe Lume



De mai bine de un secol, acest roman al lui Hector Malot(1830-1907) incanta generatii de tineri cititori. Tema romanului este una din cele mai vechi ale literaturii de pretutindeni, insa nicicand povestea copilului gasit, ce trece printr-un sir parca nesfasit de peripetii pana sa ajunga in sanul adevaratei sale familii, n-a fost niciodata mai emotionanta decat in "Singur pe lume".

Marcus Clarke - Pentru Toata Viata


Un "Papillon" australian

Ion Mihai Pacepa - Orizonturi Rosii



In 1978, in plina glorie, cumuland cateva functii esentiale – consilier personal al lui Nicolae Ceausescu, general-locotenent, director adjunct al Departamentului de Informatii Externe si secretar de stat in Ministerul de Interne –, Ion Mihai Pacepa a facut un gest paradoxal, parasind Romania. Apoi, publicand Orizonturi rosii, Pacepa a demascat natura criminala a partidului comunist si a Securitatii, aducand prejudicii ireparabile regimului de la Bucuresti.

Lloyd Douglas - Obstacole


Celebrul scriitor american Lloyd C. Douglas abordeaza in acest roman o tema surprinzator de actuala. Nu putini sunt cei care considera ca pentru a dobandi consacrarea trebuie sa renunti la toate celelalte relatii si emotii umane, singura iubire permisa fiind cea pentru profesia aleasa.
Jack Beaven, student la medicina, este influentat de filozofia profesorului sau, Tubby Forrester, care considera ca un adevarat om de stiinta e necesar sa fie cu totul devotat muncii sale si sa nu-si piarda timpul cu alte preocupari.

Theodore Dreiser - O Tragedie Americana


E o carte în primul rând incomodă. Acţiunea curge încet, „ca magma” cum spunea cineva. O acţiune care se întinde pe 3 volume serioase şi care nu are puncte de surpriză, de tresărire, în care să fii cu sufletul la gură. Totuşi aproape incredibil cartea te prinde. Încet, încet am intrat in această desfăşurare de întâmplări vâscoasă şi pe alocuri monotonă din care n-am mai putut ieşi.

Yuan Ke - Miturile Chinei Antice



Cateva civilizatii stravechi din lume: chineza, indiana, greaca si egipteana au avut in antichitate o bogata mitologie, insa in forma cea mai inchegata s-au pastrat miturile grecesti si indiene. Este foarte regretabil ca miturile chineze, atat de bogate, s-au pierdut in mare masura si ca dintre ele s-au pastrat doar crampeie disparate care, fiind dispersate in lucrarile autorilor din vechime, nu sunt sistematizate si nu pot rivaliza in frumusete cu miturile Greciei antice.

Nicholas Monsarrat - Marea Cruda



Este povestea de viata si de moarte, a navei de escorta " H.M.S. Compass Rose", si a celor 150 de mateloti care formau echipajul, o parte din ei condamnati, asemenea navei. Istoria incepe in noiembrie 1939, si alaturi de nava, marinari si razboi, marea cruda este personaj al naratiunii, personajul perfid, care nu are in codul de conduita iertarea.

Mircea Eliade - Istoria Credintelor Si Ideilor Religioase

Monumentala lucrare Istoria credintelor si ideilor religioase exploreaza originea si semnificatiile divinitatilor si riturilor din diferite epoci si regiuni ale lumii, punind in evidenta, dupa cum afirma autorul insusi, „unitatea fundamentala a fenomenelor religioase si, in acelasi timp, noutatea inepuizabila a expresiilor lor”.

Stendhal - Manastirea Din Parma



Manastirea din Parma este un roman a carui densitate narativa nu lasa nici o clipa de ragaz cititorului dornic de aventura. Naratiunea insasi este pasionanta, Stendhal avand darul de a spune mult in cuvinte putine. Cant de iubire romantica, tragica, patimasa, Manastirea din Parma rezuma visarile de dragoste si duiosie ale autorului sau, realizand in arta ceea ce dorise acesta sa faptuiasca in viata.

Jules Verne - Castelul Din Carpati



In satucul Werst se intampla lucruri ciudate, ce-i determina pe locuitori sa creada ca Diavolul a pus stapanire pe castel. Un vizitator, contele Franz de Telek in varsta de 27 de ani, nu crede in aceste legende si vrea sa verifice chiar el ce se intampla la acel castel. Afla ca proprietarul este nimeni altul decat baronul Rodolphe de Gortz, o cunostinta mai veche de-a lui.

Harriet Beecher Stowe - Coliba Unchiului Tom



Harriet Beecher Stowe se numara printre primii romancieri americani, in perioada in care tara inca se dezvolta de la statutul de colonie. Coliba Unchiului Tom prezinta povestea dramatica a sclavilor din sud si felul in care erau tratati de catre stapanii lor. Suferintele la care erau supusi atat psihic prin dezmembrarea familiilor si considerentul ca nu erau nici macar oameni cat si mizeria in care traiau transforma scurtul roman in o adevarata capodopera.

duminică, 17 iulie 2011

Filocalia


12 Volume

Norman Manea - Intoarcerea Huliganului


Revenirea dupa mai bine de un deceniu de exil intr-o Romanie pe care o parasise atunci cind ii parea ca situatia nu mai poate fi indurata nicicum, ca aerul devenise de nerespirat, iar viata, un cosmar cotidian ii ofera autorului prilejul de a scrie un roman profund autobiografic, o marturie cutremuratoare despre ororile istoriei, despre totalitarisme si tragediile individuale sau colective carora acestea le-au dat nastere.

marți, 12 iulie 2011

Henry Possendorff - Vendetta


Vasili Suksin - Un Sofer De Elita



Ioan Dan - Taina Cavalerilor


Ioan Dan este considerat un Dumas sau Zevaco autohton, romanele sale de "capa si spada" bucurandu-se de un imens succes, timp de peste 40 de ani.
Seria Cavalerii istoriseste domnia si faptele lui Mihai Viteazul, de la batalia de la Calugareni si unirea principatelor romane pana la actul de tradare al generalului Basta.

Henryk Sienkiewicz - Pan Wolodyjowski



Universul polifonic al razboiului acopera in Trilogie o gama uriasa de tonuri cuprinse in registrele sonoritatilor simultane sau individualizate. "Melodia concreta" a inclestarilor intrepatrunde armonia discordanta a glasurilor oamenilor si strigatelor animalelor cu sunetele obiectelor si ale fenomenelor. Lech Ludorowski Harul creator al lui Sienkiewicz n-a fost o scanteie, o raza de lumina rasfranta intr-un ciob lucitor, ci o valvataie si un diamant de prima marime [...], fictiunile lui sunt ciudat de limpezi, de intense, viguroase si colorate, inchegate din amanunte perfect individualizate.

Mircea Eliade - Romanul Adolescentului Miop


Despre Eliade imi este aproape imposibil sa scriu ceva de teama sa nu calc in ideile altora. Voi recunoaste din start ca singura critica pe care am citit-o despre “Romanul adolescentului miop” este cea pe care autorul insusi a scris-o, ani mai tarziu. E un roman scris cu sangele fierbinte si tulbure al adolescentei si al crudei maturitati. Cum experienta autorului tanar este limitata, el nu poate scrie despre altcineva decat despre sine. Tocmai asta il face unul dintre cele mai puternice romane despre adolescenti pe care le-am citit vreodata.

Mihail Sadoveanu - Noptile De Sanziene, Pastele Blajinilor



Conceputa in atmosfera patriarhal-moderna a gospodariei de la Copou a scriitorului („in noptile inalte de la Copou a citit desigur S. povestea Noptilor de sanziene"- Profira Sadoveanu), cartea (favorita a lui S.) e scrisa aproximativ in aceeasi perioada cu Pastele blajinilor (cu care comunica adesea subteran, la nivel tematic, motivic, caracterial si compozitional; extrem de organic si coeziv, intreg universul sadovenian se slrevede insa in filigran, intr-o adevarata „intertextualitatc sui-generis" - A. Tanasescu).

Guy de Maupassant - O Viata



O viaţa a Jeanttei, căci ea este eroina romanului. Fiică a unor baroni, Jeanne este crescută printre măicuţe, iar la 17 ani este luată de părinţi la moşia Peuples. Aici îl cunoşte pe noul vecin, viconte de Lamare, domn distins, cu care mai târziu se căsătoreşte. Descoperă astfel că Julien, partenerul său de viaţă nu este chiar atât de nobil în maniere. Descoperă în el un zgârcit, căruia nu-i plăcea să fie tras pe sfoară. Iubirea fată de el devine mai degrabă o obligaţie, singurele momente de dragoste adevărată între cei doi fiind lune de miere. 
La întorcerea din această "escapadă", Jeanne descoperă că fusese tot timpul înşelată. Sotul ei avea o aventură cu bona din clipa în care pusese piciorul pe domeniul baronilor.

I.L. Caragiale - O Faclie De Paste

Adevarul cautat de Caragiale este nu adevarul absolut, ci un adevar palpabil si concret, pe care el il traia. Problema fundamentala, la care el a cautat raspunsul, a fost sansa omului de a-si cunoaste destinul, de a afla adevarul despre propria existenta. El a umplut opera stramta cu lumea, asa cum caracteriza menirea scriitorului intr-o scrisoare adresata unui prieten. Iar opera pe care ne-a lasat-o Caragiale reprezinta o bogatie de prima marime pentru patrimoniul nostru artistic.

Thomas Mann - Marturisirile Escrocului Felix Krull



Marturisirile escrocului Felix Krull este una dintre creatiile cu o lunga geneza. Inceputa si apoi abandonata, ea a fost reluata pentru ca prietenii autorului au cerut-o de multe ori. Thomas Mann insa marturiseste:" Gandul nu mi-e cu totul strain, dar consider ca proiectul, care dateaza de pe vremurile cind domina problema artistului burghez, e perimat si depasit de Iosif.Cu toate acestea, aseara, citind si ascultand muzica, am simtit ciudat de aproape gindul reluarii, in special sub aspectul unei conceptii unitare de viata.

Marin Preda - Marele Singuratic



„Recitesc dupa mai mult de 30 de ani de la aparitie Marele singuratic si ce constat? Ca lectura merge, intai, greu si ca, atunci cand vine vorba de lumea satului, verva naratorului creste subit si stilul epic capata fluenta. Stilul redevine meticulos, putin impiedicat indata ce prozatorul face analiza unui sentiment complex: iubirea dintre un insingurat incapatanat si banuitor (horticultorul Niculae Moromete) si o pictorita inteligenta si putin sofisticata (Simina Golea), trecuta printr-o casnicie nefericita (cu brutalul Victor Patrascu), obsedata de talentul ei nesigur.

Mihail Sebastian - Jurnal 1935-1944



In ciuda legendelor care circulau in jurul misteriosului jurnal inedit al lui Mihail Sebastian, putini au avut prilejul sa consulte cele noua caiete ale sale, pastrate cu sfintenie de familia scriitorului vreme de cincizeci de ani. Urmasii lui Mihail Sebastian au incuviintat publicarea integrala a Jurnalului. Apare astfel, intr-o editie ingrijita de Gabriela Omat si prefatata de Leon Volovici, nu numai una dintre cele mai captivante scrieri memorialistice ale literaturii romane moderne, dar si un extraordinar document de istorie culturala si politica a anilor '30-'40.

Ioan Slavici - Mara


Mara, unul dintre cele mai importante romane ale literaturii române, poate deschide dialoguri fertile atât cu istoricii literari de azi, cât si cu sociologii de mâine, atât cu cei care vor sa cunoasca secolul al XIX-lea al periferiilor Europei centrale, cât si cu cei care vor sa se aseze temeinic în secolul XX al ofensivelor feministe.

I.L Caragiale - La Hanul Lui Manjoala


La hanul lui Mânjoală este o nuvela scrisă de Ion Luca Caragiale. Această nuvelă are particularități care o fac unică în contextul literaturii naționale, dar și universale; este o operă în care se disting cu ușurință trei universuri diferite: comic, tragic și fantastic.
Nuvela a fost publicată pentru prima oară în 1898, în revista ilustrată Gazeta Săteanului. Textul a fost retipărit în volumele „Momente și schițe” (1901) și „Nuvele, povestiri” (1908).