vineri, 29 noiembrie 2013

Joshua Slocum - Navigand Singur In Jurul Lumii


Americanul de origine canadiană Joshua Slocum (1844-1909) a fost primul om care a navigat de unul singur în jurul lumii, la bordului vasului său Spray, un sloop micuț, lung de 11 m și având un deplasament de doar 12 tone. A pornit din Boston, Massachusetts, pe 24 aprilie 1895, navigând inițial spre est, apoi cotind înspre sudul Oceanului Atlantic, și s-a întors înapoi în America în iunie 1898, după mai bine de 3 ani de călăorie și după ce ocolise întreg Pământul, parcurgând 74 000 km pe apă.

Slocum a navigat fără instrumente moderne (chiar și pentru acea dată) precum ar fi un cronometru, necesar pentru măsurarea precisă a longitudinii. Nu-l grăbea nimic și avea timp destul, deci nu conta prea mult longitudinea exactă, cât timp nu se afla pe direcția vreunei insulițe netrecute pe hartă (pe vremea aceea încă mai existau). În drumul său a trecut prin Insulele Azore, Gibraltar, Insulele Canare, Insulele Capului Verde, Rio de Janeiro, Montevideo, Strâmtoarea lui Magellan, apoi Oceanul Pacific, Samoa, Fiji, Sydney, Melbourne, Insulele Mauritius, Cape town, a oocolit Capul Bunei Speranțe, a urmat apoi Insula Sfânta Elena, Trinindad, Grenada, și, în sfârșit, Fairhaven (Massachusetts), locul de plecare. Lucru remarcabil, J. Slocum a parcurs 2000 de mile înspre vest în Oceanul Pacific fără să se atingă de cârmă – oceanul meritându-și, de data asta, numele de Pacific. În timp ce traversa Pacificul s-a oprit și în insula Más a Tierra, insula în care a naufragiat Alexander Selkirk, marinarul a cărui poveste a servit ca sursă de inspirație pentru Robinson Crusoe.
Această expediție este amănunțit descrisă în cartea „Sailing alone around the world”, scrisă chiar în timpul călătoriei și apărută în 1900, carte care care n-ar trebui să lipsească din lecturile obligatorii ale oricărui adolescent (mă rog, în măsura în care adolescenții mai au răbdarea să citească romane de călătorie, chiar și pe iPad sau Kindle).
Este o poveste frumoasă, aproape romantică, simplă și simetrică: navigatorul solitar, complet singur în jurul lumii, depinzând de capriciile vântului și ale vremii, pe vremea când nu exista Internet, telefonie mobilă sau GPS. Libertate și aventură pură, pe vremea când Pământul încă mai ascundea locuri misterioase și pete albă pe hartă, nedescoperite sau insuficient cunoscute.

Citeste Maria Enache

Un comentariu: