marți, 3 decembrie 2013

Jules Verne - Doctor Ox


O fantezie a doctorului Ox (în franceză Une fantaisie du docteur Ox) este o nuvelă umoristică scrisă de Jules Verne în 1874. A fost publicată în colecția Doctorul Ox, alături de alte povestiri mult mai vechi, unele datând de la începutul carierei lui Jules Verne.
Acțiunea se petrece în Flandra occidentală (Belgia actuală), în orășelul imaginar Quiquendone. De secole, locuitorii acestui orășel sunt sociabili și cu umor, ospitalieri și puțin greoi în exprimare și în gândire.
În acest orășel, savantul nebun cunoscut sub numele de doctorul Ox, împreună cu fidelul său asistent Ygène (alăturarea numelor celor doi dă termenul "oxigen" în limba franceză) propun iluminarea gratuită cu ajutorul unui gaz experimental(gazul oxihidric).
Scopul ascuns al doctorului este de a testa efectul acestui gaz, bogat în oxigen, asupra oamenilor, animalelor și plantelor, iar unul dintre primele efecte constatate este creșterea agresivității locuitorilor.
Lucrurile se precipită, iar locuitorii pornesc împotriva satului Virgamen pentru a răzbuna o insultă care datează de șapte secole (o vacă din acel sat a păscut câteva clipe pe pășunea orășelului Quiquendone). Accidental, oxigenul și hidrogenul se amestecă, ducând la explozia uzinei doctorului Ox și la terminarea experimentului. Wikipedia

2 comentarii: