miercuri, 18 iunie 2014

Alessandro Baricco - Novecento


Novecento a fost ecranizat de Giuseppe Tornatore în anul 1998, cu titlul La leggenda del pianista sull'oceano (Legenda pianistului de pe ocean), cu Tim Roth în rolul principal.
Într-o dimineaţă, după ce toţi călătorii au debarcat, marinarul Danny Boodmann descoperă în luxosul salon de bal al transatlanticului Virginian o cutie de carton. În ea – un nou-născut, pe care matrozul se hotărăşte să-l adopte, dându-i numele secolului care de-abia începea: Novecento. La opt ani, când Danny Boodmann moare, micul Novecento rămâne pentru a doua oară al nimănui.
Adoptat din nou, de data aceasta de căpitan şi de întregul echipaj, băiatul îşi dezvăluie talentul extraordinar: este un pianist desăvârşit, care seara, alături de orchestra vasului, îi încântă pe pasagerii bogaţi de la clasa întâi, iar noaptea, de unul singur, le oferă umililor călători de la clasa a treia o muzică supraomenească, menită să alunge orice urmă de nefericire. Şi totuşi, cum de poate Novecento, care nu a coborât niciodată de pe vas, să cânte despre toată frumuseţea lumii.
„Pământul e un vapor prea mare pentru el, aşadar n-a coborât niciodată pe uscat. Vaporul e micul lui pământ plutitor. Aici începe şi se sfârşeşte lumea. Cartea aceasta e un micro-roman, o dramă, un poem sau doar o fermecătoare improvizaţie pentru pian şi trompetă. Citiţi-o ca pe o parabolă (lumea-vapor, omul-călător) sau ascultaţi-o relaxaţi, ca şi cum, în drum spre America, aţi descoperi deodată o melodie care v-ar umple sufletul.“ Ioana PÂRVULESCU

Citeste Cristian Tabara

2 comentarii:

  1. Iata o carte buna lecturata exact asa cum trebuie.Multumesc admin si multumesc, Cristian Tabara! O adevarata placere, sper sa avem parte de mai multe carti lecturate asa.Imi place deasemenea lectura Mariei Enache, Simona Soare, Florina Dragan, Anisoara Radulescu, Andreea Nicu...dar sint si unele lecturari sub orice critica, pacat de cartile bune pe care le-as asculta cu drag daca nu ar fi citite de ex. de Melania Erban, Sofica Scarlat, Elena Petrescu, Irina Velcescu sau Ana Levarta.Mi-ar placea si mie sa incerc, daca se poate si daca imi scrieti aici cum ar trebui procedat.Cu stima, Eugenia

    RăspundețiȘtergere