miercuri, 18 iunie 2014

Anne Bronte - Necunoscuta De La Wildfell Hall



Romanul ” Necunoscuta de la Wildfell Hall” ( The Tenant of Wildfell Hall), descrie viata unei femei din epoca Victoriana. Epoca in care femeia era supusa barbatului indiferent de tratamentul aplicat de catre acesta femeii.  Helen, o tanara frumoasa, orbita de dragoste se casatoreste cu Arthur Huntingdon, un barbat frumos , insa un rasfatat, egoist si vicios. Dupa nastearea copilului lor, Arthur Huntingdon devine gelos pe propriul copil datorita caruia considera ca a pierdut afectiunea sotiei lui.
Insa, motivul real pentru care pierde dragostea sotiei este  infidelitatea lui si viata depravata pe care-o ducea si la care-o supunea sa asiste. Dorind sa scape de acest stil de viata plin de batai si petreceri vulgare  care ii daunau si ei si educatiei copilului , Helen,  decide intr-o noapte sa-si ia copilul si sa fuga la fratele ei in localitatea Wildfell Hall.

In Wildfell Hall se invaluie in mister din dorinta de-a ascunde adevarata ei identitate din teama de a nu fi descoperita de sotul ei.  Insa,pentru oamenii care in acea epoca  ( si de ce nu si astazi) considerau inadecvat un stil de viata al unei femei singure si cu un copil, devine  un exemplu negativ pentru comunitatea lor , un subiect de barfa. Suferintele pe care le indura Helen din cauza barfelor localnicilor, sunt descrise intr-o maniera realista de catre scriitoarea Anne Bronte.
Povestea de dragoste apare chiar in acest orasel Wildfell Hall, unde Helen il intalneste pe Gilbert.   Gilbert este genul de om care nu doreste sa plece urechea la barfele localnicilor si isi propune sa afle singur misterul Helenei. Comportandu-se la fel de enigmatic chiar si fata de Gilbert, acesta are un moment in care doreste sa renunte. Abia atunci  Helen hotaraste sa ii dea jurnalul ei lui Gilbert pentru a  afla de acolo intreaga poveste. Intre timp, Helen primeste vestea ca sotul ei e grav bolnav si decide sa se intoarca la el ca sa-l ingrijeasca.
Dupa trecerea unui an de la moartea lui Arthur Huntingdon, Gilbert se hotaraste sa ii faca o vizita Helenei la Staningley, acolo descopera ca Helen era foarte bogata si un gand ii umbreste dorinta de-a o revedea, gandul ca el era cu mult inferior ei. Intamplarea face ca Helen sa ii apara in cale ..de aici e usor de inteles finalul.

Citeste Luminita Baciu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu