joi, 19 iunie 2014

Roger Scruton - Kant


Roger Scruton, autor al volumului Spinoza aparut in aceeasi colectie, si-a propus sa prezinte gandirea lui Kant intr-o forma inteligibila cititorilor avand cunostinte minime de filozofie. Sarcina dificila, pentru ca - se sugereaza in introducerea acestei carti - , vrand sa stabileasca limitele intelegerii omenesti, Kant a fost nevoit sa le depaseasca.
Autorul pune in evidenta coerenta doctrinelor morale si estetice kantiene cu fundamentele lor metafizice; investigheaza relatia ganditorului german cu Leibniz si Hume si incercarea sa de a edifica o filozofie originala, neapartinand nici rationalismului, nici empirismului; il prezinta pe Kant nu numai ca maestru al criticismului filozofic, dar si ca mare adept al obiectivitatii cunoasterii umane, deopotriva in sfera stiintei si a eticii; atrage, in sfarsit, atentia asupra insuficient apreciatei contributii kantiene în domeniul filozofiei artei.


Citeste Carmen Chirila



Un comentariu:

  1. Cartea este interesanta, instructiva si bine venita pentru publicul larg, insa modul in care este lecturata lasa de dorit. Gurita acestei doamne care se numeste atat de frumos, Carmen, turuie ca o moara stricata si viteza cu care debiteaza cuvintele nu este potrivita cu lectura unei astfel de carti. O prezentare mai domoala , mai lenta, ar face ca intelegerea sa fie mai usoara.

    RăspundețiȘtergere