miercuri, 25 iunie 2014

Stanislaw Lem - Solaris


Solaris (1961) (titlu original Solaris) este un roman science fiction al scriitorului polonez Stanisław Lem.
Romanul povestește despre imposibilitatea stabilirii unei comunicări adecvate între specia umană și una non-umană. El reprezintă una dintre explorările filozofice ale lui Lem pe tema limitărilor antropomorfice ale omului.
Solaris prezintă încercarea eșuată a omenirii de a stabili o modalitate de comunicare cu o formă de viață extraterestră de pe o planetă îndepărtată, Solaris. Suprafața ei este aproape în întregime acoperită cu un ocean care se dovedește a fi un organism planetar - ceea ce inițial par a fi valuri, se vor dovedi echivalentul contracțiilor musculare.

Kris Kelvin sosește pe stația de cercetare științifică care plutește deasupra oceanului cu ajutorul generatoarelor anti-gravitaționale. Savanții au studiat planeta și oceanul său decenii la rând, ajungând în cele din urmă doar să înregistreze fenomenele complexe petrecute la suprafața oceanului. Până la acea dată, ei ajunseseră să clasifice fenomenele cu ajutorul unei nomenclaturi elaborate, fără a înțelege sensul lor științific real. La puțin timp înainte de sosirea lui Kelvin, membrii stației supun oceanul unui experiment agresiv prin intermediul unui bombadrament cu raze X. Rezultatele experimentului sunt neașteptate, conducând la traume psihologice pentru fiecare individ în parte.În interiorul stației s-au materializat prezențe antropomorfe ce par inocue.
Răspunsul oceanului la această agresiune expune aspectele profunde, ascunse, ale personalității savanților - fără a revela nimic legat de natura oceanului. Atât cât pot fi înțelese acțiunile oceanului, se pare că acesta testează mințile savanților confruntându-i cu cele mai dureroase și reprimate gânduri și amintiri, lucru realizat prin materializarea unui simulacru fizic uman. Kelvin se confruntă cu amintirea soției lui moarte și cu vina pentru suicidul ei. După refuzul inițial,se vede implicat emoțional în această situație ireală.Apropierea unei persoane care are amintiri,emoții și o capacitate de înțelegere(până în stadiul de a înțelege propria condiție de copie creată de Solaris),îl duc pe Kevin între luciditate și nebunie,la o încercare disperată a unui răspuns la propriile incertețe.O călătorie interioară care e rezultatul unui lung percurs ce pleacă de la inițiativa inițială de a înțelege Solaris. Chinurile celorlalți cercetători sunt menționate că ar fi mai rele decât purgatoriul personal al lui Kelvin. Inteligența oceanului manifestă fenomenele fizice într-un mod care depășește capacitatea limitată de explicare a savanților, lucru care îi deranjează pe aceștia. Mintea extraterestră de pe Solaris este atât de diferită de percepția umană a cunoașterii obiective, încât încercările de comunicare inter-specii sunt sortite eșecului. Wikipedia

Citeste Maria Enache

Un comentariu: