vineri, 7 octombrie 2016

Heinrich Mann - Oraselul


Intr-o marturie din 1910, Heinrich Mann declara: “Educatorii mei au fost cartile franceze, boala, viata in Italia si doua femei. Acum sunt in varsta de treizeci si noua de ani si vad in urma mea drumul care a dus, strabatand sase romane, de la afirmarea individualismului la respectul fata de democratie. “Oraselul” meu l-am edificat insa pentru popr,pentru omenire.

In intentia lui Heinrich Mann, avatarurile personajelor din “Oraselul” au menirea sa intrupeze un proces social-politic pozitiv, definit de el si prin “evolutia de la liberalism la democratie”. Semnificatia simbolica a imaginii e subliniata o data mai mult si in raspunsul autorului la prima analiza critica a Oraselului aparuta in presa germana: “Dificultatea consta in aceea ca voiam sa concentrez intr-o actiune desfasurata in cateva zile un proces ce se intinde pe o perioada de peste o suta ani”. Procesul, real si esential, a fost parcurs, desigur, nu numai de Italia.
Miezul fiecaruia dintre capitolele romanului “Oraselul” e plasat, ca un act dintr-o piesa, intr-un cadru scenic: cafeneaua, sala teatrului, piata din centru etc. Aici se intalnesc, se infrunta, isi dezvaluie firea personajele de prim-plan, tot aici se manifesta multimea. “Scenele” sunt regizate magistral. Amintim numai doua: aceea din sala teatrului- inainte de ridicarea cortinei, in timpul reprezentatiei si in antract- si aceea din piata, cand se desfasoara batalia.In amandoua, Heinrich Mann trateaza ansamblul dupa principii orchestrale.
Valorificand experienta fertila acumulata in Italia, “Oraselul” incheie si acumuleaza stralucit prima etapa din cariera literara a lui Heinrich Mann. Scrierile lui de mai tarziu vor raspunde prin tonul grav solicitarilor unei realitati tot mai intunecate. El isi va reaminti mereu cu placere de cartea din 1990, nu numai ca de o realizare din vremi mai senine, ci si ca de una incurajatoare prin optimismul ei. Cititorul de astazi ii confirma aprecierea, facand constatarea ca acest optimism era intru totul indreptatit.

Citeste Maria Enache

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu