joi, 14 septembrie 2017

Panait Istrati - Domnita Din Snagov


Singura povestire din ciclul Les Haidoucs, pe care Panait Istrati a publicat-o în revista „Europe” din 15 aprilie 1925, a fost Spilca, le moine. Primul volum Les Haidoucs. Presentation des Haidoucs a apărut în 1925, la Editura Rieder. Cel de al doilea, Les Haidoucs. Domnitza de Snagov a fost publicat în 1926, la aceeaşi editură.

Domniţa din Snagov a fost tradusă de Alexandru Talex în 1937, la Editura „Cartea Românească”. Citind primul volum al ciclului, în limba franceză, N.D. Cocea îşi comunica impresiile prin articolul Haiducii, publicat în „Facla”, nr. 101 din 24 august 1925: „Cu ochii nu vedeam decât figurile turnate, nu în bronz, dar în carne, în sânge şi în oase, de geniul lui Istrati, figuri de o mie de ori mai vii în paginile povestitorului decât toate fantoşele cari ne înconjoară. [...] Lăudat fie numele lui Panait Istrati care ne încântă pe noi cu darul povestirilor lui minunate şi care aduce în acelaşi timp freamătul adevăratului suflet românesc”.
În cronica literară despre Domniţa din Snagov, apărută în „Viaţa literară”, nr. 21 din 2 octombrie 1926, Şerban Cioculescu formula unele obiecţii critice asupra acestei scrieri: „Domniţa din Snagov nu este la nivelul celorlalte opere ale lui Panait Istrati. Această Floricică, soaţă a lui Cosma, tânără dar contemporană şi cu Jianu şi cu Cuza (Alexandru Ioan), haiducă şi castelană, făuritoare a «Unirii Principatelor», eroică şi martiră, ţine de domeniul fanteziei. Romanul pretinde a resuscita începuturile noastre istorice (de stat), pe eşafodajul acesta fragil. Fantezia, legitimă în domeniul ei, nu trăieşte decât pe un plan propriu; legătura ei cu realitatea nu este decât promiscuitate. [...] Domniţa din Snagov epuizează temele haiduceşti şi lasă o impresie de oboseală. Scene frumoase nu lipsesc, dar un roman este un tot şi sub acest unghi opera se destramă. Panait Istrati rămâne mare, desigur. Măiestria sa, cel puţin cea actuală, dacă e contestată trimitem pe detractori, fără supărare, la Une nuit dans les marais din acest an, care atestă calităţile sale fără pereche de povestitor şi, prin aceasta, de creator român”.

Citeste Cristina David

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu