luni, 9 iulie 2018

Ioan Slavici - Budulea Taichii

Nuvela Budulea Taichii, de Ioan Slavici, a apărut mai întâi în revista „Convorbiri literare” (1880) şi apoi în volumul de debut Novele din popor, din 1881. Citită chiar de către autor într-una dintre şedinţele „Junimii” (noiembrie 1879), nuvela a fost primită cu entuziasm, Titu Maiorescu consemnând în jurnalul său despre „splendidul Budulea Taichii de Ioan Slavici”.
Cartea s-a bucurat de o recenzie critică realizată de Mihai Eminescu şi publicată în ziarul „Timpul”, în care marele poet considera că „fiecare din chipurile care trăiesc şi se mişcă în novelele sale (ale lui Ioan Slavici) e nu numai copiat de pe uliţele împodobite cu arbori ale satului, nu seamănă numai în exterior cu ţăranul român, în port şi vorbă, ci au fondul sufletesc al poporului, gândesc şi simt ca el”.
Acţiunea nuvelei se caracterizează printr-o construcţie epică riguroasă, un singur plan narativ, care se referă la formarea personalităţii lui Huţu, devenit mai întâi elevul Budulea Mihai, apoi ajuns protopop prin perseverenţă şi tenacitate, prin tărie de caracter şi prin sârguinţă. Evoluţia protagonistului constituie şi intriga bine evidenţiată a nuvelei, bazată pe valorile morale de prietenie şi omenie, fără invidie şi răutăţi. Personajele nu încalcă, aşadar, principiile etice, ba, dimpotrivă, promovează virtuţi morale esenţiale pentru structura sufletului omenesc, idee ce se manifestă şi în finalul nuvelei, când Slavici înalţă mulţumiri evlavioase lui Dumnezeu, care a făcut lumea atât de frumoasă şi a dăruit-o oamenilor ca „locaş de vieţuire”.
Conflictul interior se manifestă numai în plan dilematic, frământările din inima lui Huţu provocate de iubirea pentru Mili fiind estompate de voinţa de fier a protagonistului.
Perspectiva temporală se defineşte printr-un timp real, acţiunea fiind plasată la sfârşitul secolului al XIX-lea, iar perspectiva spaţială este reprezentată de un spaţiu exterior, real, satul Cocorăşti, şcoala de la oraş, casa gazdei Leca etc. şi de un spaţiu interior, psihologic, care reflectă stările emoţionale ale protagonistului.
Nuvela Budulea Taichii este o operă epică realistă, deoarece narează fapte şi întâmplări verosimile (credibile, care pot fi adevărate), care au în centrul lor pe Mihail Budulea, zis Huţu, faţă de care autorul îşi exprimă indirect sentimentele de simpatie şi admiraţie, prin intermediul acţiunii şi al personajelor şi naraţiunea la persoana a III-a.

Narator: Elena Petrescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu