joi, 28 martie 2019

Eckhart Tolle - Puterea Prezentului

Puterea prezentului cuprinde un sistem de convingeri conform caruia este benefic sa traim ancorati in prezent. Filozofia cartii pledeaza pentru debarasarea de «corpul-durere», o forta distructiva pe care o exercita mintea si ego ul asupra corpului. Lucrarea este un bestseller tradus in 33 de limbi si se bucura de apreciere din partea multor celebritati, cum ar fi Oprah Winfrey, care a declarat ca este una dintre cartile ei preferate, si actori renumiti, precum Meg Ryan si Jim Carrey. - The New York Times

In cartile sale, Tolle nu urmareste inducerea unei transformari spirituale subite in randurile cititorilor, ci doreste, mai curand, sa impartaseasca o viziune complexa asupra psihologiei umane, ale carei radacini merg pana la budism, hinduism si islamul sufit. Majoritatea oamenilor nu traiesc cu adevarat in prezent, avand senzatia ca momentul urmator este mai important decat cel actual. Pentru unii, este cu adevarat revelator sa constientizezi ca-ti traiesti viata chiar acum. - Oliver Burkeman, The Guardian
Mesajul cartii de fata este pe cat de simplu, pe atat de revelator: daca alegem sa traim in prezent, ne dam sansa de a avea o viata fericita. Pentru a ajunge insa acolo, trebuie sa ne raspundem la o intrebare: imaginea pe care o avem asupra realitatii este, intr-adevar, cea mai adecvata? Ne reprezinta cu adevarat? Stim cine suntem, care este puterea noastra reala si in ce consta aceasta de fapt? Prin raspunsurile sale la aceste intrebari, autorul ne initiaza intr-o calatorie spirituala prin care invatam sa depasim locurile comune ale gandirii cotidiene. Cea mai inradacinata prejudecata este aceea ca suntem totuna cu ceea ce gandim.
In urma lecturii, ajungem sa fim cu adevarat impacati cu noi insine si cu ceilalti. Ne descoperim sinele autentic, complet si perfect.
Constientizand faptul ca suntem Fiinta din spatele gandirii, linistea din spatele zgomotului mintii, iubirea si bucuria din spatele durerii, ajungem la libertate, salvare, iluminare.
Aducand prezentul in ceea ce simtim si anuland identificarea cu corpul durere, ne transformam experienta. Anularea identificarii cu gandirea inseamna sa fim observatorii tacuti ai preocuparilor si ai comportamentului nostru, dar mai ales ai tiparelor repetitive de gandire si ai rolurilor jucate de catre ego.
In momentul in care inceteaza critica, prin acceptarea realitatii existente, ne eliberam de minte, facem loc iubirii, bucuriei, pacii.

Un comentariu: