marți, 7 mai 2019

Nicolae Iorga - Cuvinte Adevarate

CD-ul de faţă se constituie într-un dublu document audio, care restituie nu doar vocea impunătoare a omului de cultură N. Iorga, aşa cum a fost ea păstrată în Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii Române, ci o redă şi pe cea a nepotului său, cunoscutul istoric Andrei Pippidi. Acesta a realizat o selecţie cuprinzătoare din opera lui Iorga, care ne poartă de-a lungul câtorva momente esenţiale din viaţa lui şi ne împărtăşeşte credinţele sale politice, precum şi modul său de a gândi. Scrierile lui Iorga, prin intermediul vocii de povestitor a lui Andrei Pippidi, impresionează prin claritate, printr-o anumită retorică şi o frapantă actualitate.

„Fragmentele culese aici au fost însăilate ca să urmărească momente semnificative ale biografiei lui N. Iorga şi ca să exprime elocvent gândirea care i-a însufleţit viaţa şi pe care el năzuise a o vedea cât mai larg împărtăşită. Este o concepţie căreia-i sunt caracteristice cultul muncii creatoare şi critica societăţii în care a trăit, fiindcă, de fapt, oricât de conservatoare ar fi fost vederile sale, formate în veacul al XIX-lea, Iorga se manifestă ca un permanent revoltat.
(...) Un conservator liberal, deci? O definiţie nu e neapărat necesară. Ce e de reţinut este că zbuciumul împotrivirilor şi buna-credinţă generoasă s-au oglindit mereu în stilul oratorului şi sciitorului, acelaşi, aşa de personal încât a-l numi «literar» e, parcă, prea puţin. Cât de rari sunt oamenii cărora viaţa le este ca scrisul! Aşa şi-a dorit să fie N. Iorga şi aşa a fost.” (Andrei Pippidi, din „Radio”, text prezent în booklet-ul audiobook-ului).

Lectura Andrei Pipiddi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu