vineri, 20 iunie 2014

Cornel Udrea - Romanul Brusc


Întro perioadă în care timpul se măsura cu cincinalu’-n patru ani şi jumătate, când duminicile erau aprobate pe sărite şi redistribuite în timpul săptămânii, când circulaţia se făcea pe bază de număr cu soţ (de la partid) sau fără şi când iernile se importau din Siberia ca să oprim complet orice urmă de trafic, în vremea când zmeii de la M.I. umblau cu arcanul să adune mergători pe drumul victoriei, când în ţara de basm Feţii Frumoşi veneau de departe cu camioanele TIR aducând săpun cu miros de mere şi motorină pentru Consânzene în parcări noroioase, când Bau-Bau bântuia prin cămara de alimente şi când tovarăşii plimbau de lesă sectoristul prin intimităţi şoptite la lumânări sustrase din biserică, în vremea când curcubeul de pe cer era musai roşu, galben şi albastru (în aplauzele marii adunări naţionale) şi geniul Carpaţilor avea monologuri stridente întro română mutilată de zel, în această vreme caii verzi au leşinat pe pereţi făcând loc cangurilor şchiopi ale căror tradiţii şi obiceiuri s-au adaptat infirmităţii ereditare.
Canguri şchiopi sărind ca popândăii prin ierarhia partidului, purtând în marsupii odrasle cu educaţie aleasă; canguri şchiopi la coadă la pâine şi la lapte, canguri şchiopi la bufetul gării şi la căminul cultural; Cântarea României sau... Obiceiuri de nuntă la cangurii şchiopi! Cornel Udrea a remarcat de mic copil că suntem un popor genial cu tradiţii şi valori neasemuite. De aceea, săritura cangurului şchiop o poate face doar... Românul Brusc! Să mai zică Vestul ceva! Mihai Nae
Florin Piersic: "Brusc si... deodata l-am asteptat pe Cornel Udrea sa se exprime si printr-un roman, si venise vremea si iata, ca "Românul brusc" a implinit aceste asteptari.  Am citit si recitit acest roman, extrem de cinematografic, de scenic si am inteles inca o data ca marii umoristi isi aseaza zambetul, ca oferta, pe o anume tristete vesela si pe o intelegere speciala a lumii inconjuratoare. Acum il vom citi ascultandu-l si vom auzi adevaruri despre noi insine."
Cornel Udrea: "Intai am fost român aproximativ, apoi m-am supus majoritatii devenind românul brusc dintotdeauna..."

Citeste Victor Musteanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu