vineri, 12 decembrie 2014

Sextil Puscariu - Brasovul De Altadata


Brasovul de altadata este lucrarea memorialistica pe care Sextil Puscariu o realizeaza cu greu, in ultimii ani ai vietii sale - o scrie, retras la Bran, din iarna anului 1943 si pana in prima jumatate a anului . Cartea este a doua din cele cinci volume de memorii ale profesorului si ne ofera imaginea Brasovului din ultimul deceniu al secolului al XlX-lea, „cand cel ce va vorbeste era mai tanar si cele traite si vazute aveau farmecul celor optsprezece ani ai luF, cum ni se confeseaza autorul in primul capitol al memoriilor.
Aflata, ca orice opera de acest gen, la frontiera dintre literatura confesiva si istorie, pagina acestei carti se evidentiaza in primul rand prin ceea ce autorul denumea, (tot) in primul capitol al ei, simpatia pentru trecut": „Scopul acestei carti este tocmai sa desluseasca ce nu mai e ca odinioara. O va face fara sentimentalism si durere sufleteasca pentru cele pierdute, dar cu simpatie pentru trecut ()". Prefatatorul acestor memorii, profesorul Ioan Colan, nota ca scrisul academicianului este aici „de o seninatate desavarsita".
Tot Ioan Colan va remarca in cuvant-inainte noutatea acestei scrieri memorialistice prin ruperea traditiei de a prezenta cronologic faptele de care naratorul ia cunostinta direct si inlocuirea acestui flux si reflux naratorial cu formula capitolului-sinteza. Cateva titluri de capitole sunt lamuritoare: Cetatea, Scheii, Negustori si meseriasi, Casina, Medicul de casa. Lectura unui brasovean etc. Memoriile, fiind in fond o privire retrospectiva asupra evenimentelor la care povestitorul a fost martor, presupun o cunoastere directa a acestora; memoriile lui Sextil Puscariu subinteleg o foarte solida documentare bibliografica, ceea ce da reconstituirii adevarului istoric o garantie in plus. Sa mai notam ca memoriile, prin continutul lor, depasesc titlul lucrarii: ele nu sunt numai ale Brasovului, ci mai ales ale Brasovului.

Citeste Adriana Dihoiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu