miercuri, 29 ianuarie 2014

Paul Brunton - India Secreta


La inceputul secolului XX, Paul Brunton, cunoscut filozof si guru, a strabatut mai multe continente, in cautarea oamenilor de inalta spiritualitate. In aceasta carte plina de viata si culoare, Brunton ne arata cum sa ne cautam invatatorii, care este diferenta dintre religie, magie si spiritualitate si cum ne putem recunoaste ghidul spiritual. La capatul calatoriei sale, el gaseste linistea si seninatatea ce decurg din cunoasterea de sine atunci cind il intilneste si invata alaturi de Ramana Maharishi.

Paulo Coelho - Zahir


Zahir este povestea unui scriitor care descopera ca, avand totul, e posibil sa nu-ti mai ramana nimic. Protagonistul cartii este un romancier rasfatat de soarta si de public. Traieste in inima Parisului, sub lumina reflectoarelor. Dar Esther, sotia lui, ziarista si corespondenta de razboi, dispare intr-o fosta republica sovietica. Rapire? Asasinat? Nimic din toate acestea, ci o criza existentiala, din care Esther incearca sa iasa in compania unui prieten misterios si mult mai tanar.

Paulo Coelho - Al Cincilea Munte

Exista momente inevitabile de nefericire care ne intrerup viata. Ele nu au loc insa fara motiv. Uneori lumea pare sa fi conspirat impotriva noastra, asa ca ne intrebam: „De ce trebuie sa mi se intample tocmai mie?“ Confruntati cu inevitabilul, unii dintre noi se descurajeaza; altii insa devin mai puternici si intelegerea lor sporeste. Povestea profetului Ilie este o lectie de speranta nepretuita pentru omul contemporan. In ce masura ne putem prezice destinul? Aceasta este intrebarea care pluteste in aer deasupra celui de-Al Cincilea Munte si careia fiecare dintre noi incearca sa-i gaseasca raspuns. 

Paul Goma - Soldatul Cainelui


Un document autentic despre ororile comunismului, scrisă de un fost deţinut politic. O carte care nu trebuie uitată. Lectură esenţială.

Paul Goma - Patimile Dupa Pitesti


Partea lui Goma, „Patimile după Piteşti”, esenţializează tot ceea ce a fost „Fenomenul Piteşti”. Nu vă gândiţi la ea ca la opera unui neavenit – tot ceea ce stă scris aici s-a întâmplat cu adevărat. Limbajul, dacă vi se pare violent, să ştiţi că e real, au existat cu adevărat asemenea „animale”, că „oameni” nu pot fi numiţi, şi da… au fost români. Dar Goma  nu este un eseist, ci un narator, care dacă nu s-ar fi lăsat influenţat (fără voinţa lui) de ororile regimului comunist, probabil că s-ar fi aflat în panteonul literaturii române moderne, aripa „avangardistă”.

Pascal Bruckner - Iubirea Fata De Aproapele

„Este o tema obsesiva care poate fi regasita in toate cartile mele. Pentru mine prostitutia reprezinta stadiul ultim al caritatii. Mi s-a spus ca este o carte stranie… Un prieten mi-a marturisit ca este cartea revansei femeilor asupra barbatilor. Acest roman place femeilor.“ - Pascal Bruckner
„Tocmai implinisem douazeci de ani, umblam pe strazi ca un nebun, cu ochii arsi de trupuri. Sub rochii, sub camasi, se aflau piei incredibil de catifelate pe care n-aveam sa le ating niciodata. Eram mai bolnav din cauza acestor fapturi inaccesibile decat satisfacut de partenerele deja avute.

Lev Nicolaevici Tolstoi - Nuvele


Aliosa Ulcica
Amintiri din Caucaz
Cainele lui Iacov
Cantece in sat
Ce-am visat
Ceresc si pamantesc
Cornei Vasiliev
De ce
Dimineata unui mosier
Din greseala
Din insemnarile unui marquer

Gib I. Mihaescu - Nuvele


In goana
Sfarsitul
Intre portelanuri
Tablouri

Edgar Allan Poe - Nuvele


Carabusul de aur
Indoita crima din strada Morgue
Manuscris gasit intr-o sticla
O pogorare in Melstorm
Balerca de Amontilado
In tainele inchizitiei

marți, 28 ianuarie 2014

Orhan Pamuk - Fortareata Alba


Fortareata alba este o poveste in care jocurile fanteziei imblinzesc o realitate altfel de necuprins. Personajele isi schimba portretele intre ele, iar lumile din care acestea se trag ramin fara repere pentru un cititor uluit, care nu mai stie ce sa aleaga mai repede: un Orient cu povesti miraculoase ori un Occident seducator precum un foc de artificii. 

Orhan Pamuk - Ma Numesc Rosu


„Un roman extraordinar…Pamuk, cu inteligenta sa lucida, dar si prin arabescurile pe care le descriu introspectiile sale, aminteste de Proust.” John Updike, The New Yorker
„Orhan Pamuk nu este altceva decit cronicarul fidel al propriei constiinte, al unei lumi nascute din diferentele dintre Orient si Occident si al unui subiect care a framintat mintile unor ginditori celebri, precum Heidegger sau Derrida. Romanul sau este o meditatie despre autenticitate si originalitate, o opera construita ambitios pe mai multe niveluri dintr-odata.” Chicago Tribune

Orhan Pamuk - Zapada


Aparut in 2002, Zapada, romanul cu aer kafkian al lui Orhan Pamuk, pare familiar cititorului pasionat. Zapada urmareste un moment din viata unui poet ce revine in inima framintata de umori si conflicte religioase a unui orasel turcesc de provincie. In Kars, totul a luat-o razna, iar locuitorii orasului sint ingroziti de valul de sinucideri ale unor tinere carora li s-a interzis sa poarte val in scoli. Ka revede fosti prieteni si isi reintilneste iubita, Ipek, a carei sora mai tinara este conducatoarea protestatarelor. Odata ce numarul personajelor creste, framintarile in micul oras capata proportii, iar islamistii radicali intra in conflict cu fortele militare; in scena, alaturi de un oarecare Orhan, intra la rastimpuri un alt personaj, mai discret: zapada, a carei aparitie, departe de a linisti amorurile si orgoliile, inflameaza neintelegerile si sporeste confuzia.

Oscar Wilde - Portretul Lui Dorian Gray


Basil Hallward picteaza intr-o buna zi portretul tulburator al lui Dorian Gray. Doar ca, odata cu trecerea timpului, tinarul din tablou imbatrineste, pe cind modelul lui, Dorian, ramine neschimbat. Fiecare fapta, fiecare an trecut lasa pe chipul pictat inca un semn, fara ca acest amanunt sa fie cunoscut de ceilalti; doar creatorul lui, Basil Hallward, stie, iar pentru aceasta e ucis de Dorian Gray. Acesta din urma va ajunge si el la confruntarea fatala cu reflexia sa pictata si va sfirsi, imbatrinit fara veste, victima misterioasa a imaginii din tabloul pe care atit l-a pretuit.

Oscar Wilde - Crima Lordului Arthur Saville


„Crima lordului Arthur Savile” (în engleză Lord Arthur Savile's Crime) este o povestire a scriitorului irlandez Oscar Wilde, publicată pentru prima oară în 1887 în revista The Court and Society Review. Opera literară este o satiră la adresa nobilimii din Epoca victoriană.
Personajul principal al acestei nuvele, lordul Arthur Savile, este prezentat cu ocazia unei serate organizate de Lady Windermere unui ghicitor în palmă pe nume Septimus R. Podgers. Acesta din urmă îi citește în palmă lordului Arthur și îi spune că va fi autorul unei crime. Lordul Arthur urma să se căsătorească cu Sybil Merton, dar decide că nu are dreptul de a face acest lucru înainte de a fi comis crima.

Octave Aubry - Viata Intima A Lui Napoleon


Citeste Ana Levârda

Olga Tokarczuk - Calatoria Oamenilor Cartii


Schitind doar un cadru istoric si social al evenimentelor (petrecute in Franta anului 1685), romanul se concentreaza indeosebi asupra incercarilor omului, jalonate in timp, de a patrunde misterul existentei. Autoarea amesteca de buna voie genurile literare, fara a avea drept criteriu principiul verosimilitatii. Pe linga povestirea cu caracter filosofic ce reprezinta scheletul compozitional sint prezentate aici elemente de basm si legenda, de roman gotic si de aventuri. Plecati in cautarea Cartii (unice, sfinte, tainice, intelepte), eroii traiesc numeroase peripetii care, cu siguranta, vor fascina cititorii.

Omar Khayyam - Rubaiatele Lui Omar Khayyam


Citeste Petre Bacioiu

Oscar Wilde - Printul Fericit


Printul fericit da titlul unei lucrari deosebite a lui Oscar Wilde, renumit scriitor si dramaturg englez. Alaturi de celelalte patru povestiri, Privighetoarea si Trandafirul, Uriasul egoist, Prieten devotat si Remarcabila racheta, s-a alcatuit o scriere remarcabila care, prin continutul ei, aduce in prim-plan opinia autorului despre viata si societatea in care a trait.

luni, 27 ianuarie 2014

Nicolae Filimon - Ciocoii Vechi Si Noi


Ciocoii vechi și noi (având și subtitlul Ce naște din pisică șoareci mănâncă) este un roman românesc, scris de Nicolae Filimon, fiind considerată cea mai importantă operă a prozatorului. Romanul a fost publicat pentru prima dată în anul 1862 de Revista Română a lui Al. I. Odobescu, iar în anul 1863 a apărut ca volum. Este considerat primul roman notabil al literaturii române.

O. Henry - O Poveste Stranie


"O poveste stranie" reitereaza paradoxul lumilor paralele, cu legi inca necunoscut» si intamplari care ies din cadrul normalului, un reflex indepartat al scrierilor romanticilor francezi, Gustave Le Rouge sau Guy de Maupassant. Lumea este perceputa in mai multe "file" paralele, intersectate, fara capacitatea de a se suprapune perfect, pentru a nu crea confuzii in existenta personajelor. intamplarile sunt inspirate, de altfel, din cazuri ale lumii reale. intr-un fel, lumea descrisa de O. Henry este similara cu cea a lui Ouspenski, cu deosebirea ca "lumea plata" de aici este investigata in dimensiunea temporala, cunoscuta, nu in cea spatiala. intamplarile stranii par simple, avand insa de la inceput o proiectie in fabulos: personajul initial, tatal unei familii de trei persoane (numarate insa din mai multe unghiuri de vedere, incat se pare ca sunt sase), pleaca dupa un leac pentru fetita lui bolnava, fara a se mai intoarce curand:
"Si dus a fost".

Nikolai Nosov - Habarnam In Orasul Soarelui


Mai stii ce te indemnam atunci cand am lansat prima carte cu Habarnam? Sa nu lasi o clipa din mana Aventurile lui Habarnam si ale prietenilor sai! Parintii abia asteapta sa se distreze din nou cu ispravile eroului nostru. Ca sa stii de ce s-au amuzat pe vremea cand erau copii si de ce s-ar amuza si acum: Habarnam porneste intr-o noua calatorie! Dar nu oricum, ci la volanul unui automobil pe care a invatat sa-l conduca rasucind pur si simplu bagheta magica pe care a primit-o de la un vrajitor si pe care o va pastra numai daca va face fapte bune.

Nikolai Nosov - Aventurile Lui Habarnam


In Orasul Florilor, locuitorii sai prichindei au nume care spun totul despre talentele, ocupatiile si firile lor: stietot, Pilula, surubel si Piulita, Zahar Zaharescu, Limonada, Glontisor, Acuarela, Guzla, Grabila, Dondanel, Tacutul, Gogoasa, Zapacila, Posibil si Probabil. Este clar ca Habarnam nu stie nimic! Degeaba incearca sa se faca muzicant, pictor, poet, sofer de curse... Dar transformarea lui incepe sa se petreaca odata cu plecarea intr-o expeditie nemaipomenita in lumea prichindeilor, la capatul careia Habarnam stie chiar sa si citeasca!

Norma R. Youngberg - Vrajitorul Din Insula Marelui Sangir


Nicolae Moldoveanu - Picuri Din Apa Vietii


Muriel Spark - Lorzi Si Complici


Aparut in anul 2000, romanul „Lorzi si complici”, inspirat din afacerea Lucan, nerezolvata complet nici dupa un sfert de secol, isi extrage faptele reale din dosare de presa si anchete jurnalistice, iar tensiunea fictiunii se concentreaza in jurul jocului de-a soarecele si pisica intre doi barbati, din care cel putin unul este probabil un impostor, si o psihanalista care are si ea micul ei secret de aparat („The Observer”). Nu este prima carte de fictiune in care scriitoarea porneste de la fapte reale, „Stareta din Crewe” (1974) fiind inspirata de scandalul Watergate.

Nicolae Moldoveanu - Comorile Dezgropate

Nicolae Iorga - Sfaturi Pe Intunerec


Ce este natiunea
Adevarata civilizatie
Drept si morala la romani
Noi hotare
Unitati organice din viata statelor si natiunilor
Civilizatie si traditie
Ce sfat ar putea sa deie cineva
Valoarea fondului propriu

miercuri, 22 ianuarie 2014

Milan Kundera - Falsul Autostop


Iubirea este pentru Milan Kundera altceva decat blanda visare sau suspin abisal, ceva mult mai palpabil, "epidermic" aproape. Nu maladive fantasme, nu obscure pulsiuni ii imping pe eroii nuvelelor sale unul catre altul: in doi, nu e loc de subtile ocoluri si de inavuabile complexe; totul se reduce la expresia cea mai brutala a esentialului. Iar acesta este prins uneori chiar in jocurile aberante ale partenrilor, jocuri carora le cad prizonieri pana la capat asa cum se intampla in Falsul autostop.

Mircea Vaida - Pe Urmele Lui Lucian Blaga


Citeste Sofica Zdrinca

Mika Waltari - Etruscul


Etruscul (1955), a carui actiune este plasata intre 520 si 450 i.Chr., este un incitant roman de aventuri avand toate ingredientele genului - calatorii riscante, lupte, intamplari rocambolesti -, dar si un mare roman initiatic, in care eroul, Turms, ajungand in Etruria, isi descopera adevarata identitate si accepta sa se supuna destinului ales de zei. Si, nu in ultimul rand, Etruscul este o enciclopedie romantata a civilizatiei mediteraneene a acelor vremuri. Romanul a fost tradus in peste douazeci de limbi.

Mihail Solohov - Pe Donul Linistit



Citeste Sofica Scarlat

Mircea Horia Simionescu - Invataturi Pentru Delfini


Citeste Elena Petrescu

Mircea Cartarescu - Parfumul Aspru Al Fictiunii


"Mircea Cartarescu pare acum definitiv captivat de proza. O proza densa si profunda, realista si onirica,descriptiva si halucinanta, mustind de subiectivitate ca buretele de apa, populata de de personaje si de obiecte fascinante, atrasa de promiscua subterana psihanalitica si luminata de splendide curcubee baroce." Nicolae Manolescu

Muriel Barbery - Eleganta Ariciului


In Eleganta Ariciului „sunt doua eroine: o fetita precoce si o portareasa care-si ascunde bine jocul,  incearcand sa lase impresia ca e doar o portareasa, ea fiind de fapt foarte citita, foarte erudita si foarte fina.
Sunt doua singuratati care, pe masura ce in cladirea in care locuiesc se petrec anumite evenimente, ies incetul cu incetul din singuratate, se schimba, se transforma, renasc. Vor trai o gramada de transformari interioare. De indata ce am spus asta, mi se pare un pic superficial.

vineri, 3 ianuarie 2014

Mihail Sadoveanu - Zodia Cancerului


Dimensiunea realistă a romanului Zodia Cancerului constă în faptul că tema, ideea, conflictul, subiectul sunt luate din realitatea social-istorică. Scriitorul „s-a documentat”, cercetând cronicile, locurile, tipurile umane, obiceiurile pe care le descrie.
Elementul de intrigă îl constituie trecerea prin Moldova, în drum spre Istambul, a abatelui Paul de Marenne, însoţit de Alexandru Ruset, fiul domnului Antonie Ruset.

Mihail Sadoveanu - Venea O Moara Pe Siret


Intreaga desfasurare a romanului Venea o moara pe Siret (inceput in 1915, reluat si incheiat dupa opt ani) apare ca sinteza unor situatii evocate in scrieri mai vechi. Atmosfera de epoca e aceea de pe la 1888-1890, cand viitorului artistal cuvantului i se relevau cele dintai zbateri sociale. Locul actiunii, cel schitat in Istoria pe scurt a targului Pascani, pe atunci la hotarul dintre civilizatia rurala si oraselul de provincie, revine ca un refren de romanta.

Mihail Sadoveanu - Povestiri Din Razboi


Moara parasita
In baterie
Pranzul
Calarasul
Luarea Grivitei
Doua Dureri

Mihail Sadoveanu - Nicoara Potcoava


Nicoară Potcoavă este un roman istoric scris în 1951 în limba română de Mihail Sadoveanu, fiind ultimul roman al său, lucrare care a fost publicată în anul 1952, ca o reluare a unei tematici abordate în romanul său de tinerețe Șoimii, apărut în 1904.

Mihail Sadoveanu - Hanul Ancutei


Hanu-Ancuței este un volum de nouă povestiri scrise de Mihail Sadoveanu, volum publicat în 1928.
Prin frumusețea deosebită a limbii și vraja stilistică, observația realistă și pătrunzătoare de a surprinde destinele omenești, candoarea romantică în dezvăluirea sentimentelor și tainelor sufletești, cadrul de legendă și atmosfera poetică, poate fi considerat cea mai strălucită creație lirico-epică a lui Sadoveanu.

Mihail Sadoveanu - Divanul Persian


In 1940 marele scriitor roman Mihail Sadoveanu si-a aplecat interesul catre taramul plin de mister al Persiei, aducand la lumina cititorilor “Divanul persian”, o poveste despre lupta dintre adevar si minciuna, corectitudine si nedreptate, specifica basmelor orientale. Autorul plaseaza sirul evenimentelor in vremea imparatului Kira, iar spatiul de desfasurare al povestirii este in Imperiul Persan cu capitala la Bahaban in acea vreme.

Mihail Drumes - Elevul Dima Dintr-a Saptea


Una dintre cele mai bine vândute cărţi de literatură română din toate timpurile, Elevul Dima dintr-a şaptea reprezintă cartea de suflet a multor generaţii, care farmecă într-o măsură atât de covârşitoare de la prima lectură, încât se cere citită şi recitită, cu un nou val de emoţii, la vârste diferite.

Michel Tournier - Jurnal Extim


Jurnalul intim este, pesemne, scrierea cea mai raspandita din lume... toti tin un astfel de jurnal, il ascund, il inconjoara cu afecţiunea lor si sfarsesc prin a visa sa-l publice. Scriitorii cei mai respectabili nu fac exceptie de la aceasta trista regula. 
Ca sa nu alunece si el în ridicol, Michel Tournier tine un jurnal extim. Şi publica extrase din el, care alcatuiesc un adevarat „fals jurnal“ surprinzator.

Michel Tournier - Vineri Sau Viata Salbatica


Robinson Crusoe porneste sa faca avere in America de Sud. O furtuna puternica ii zdrobeste corabia de un recif, iar el, singurul supravietuitor al naufragiului, esueaza pe o insula pustie. Acolo il intalneste pe Vineri...
Michel Tournier adauga istoriei deja cunoscute o adanca dimensiune filosofica. Robinson devine un mit in care recunoastem, sub o forma simbolica, diverse aspecte ale conditiei umane. E pandit de aceleasi riscuri ca noi: lenea, zgarcenia, drogurile, nebunia, sinuciderea. Dar cine n-ar dori sa aiba propria lui insula exotica, aparent pustie?

Michael Pollak - Viena 1900. O Identitate Ranita


Capitala provinciala in inima unui imperiu agonic, Viena descrisa de Michael Pollak este, in acelasi timp, unul dintre cele mai efervescente focare de iradiere ale modernitatii europene. O Viena paradoxala, asadar, aflata in plina tensiune a istoriei politice, dar si a celei culturale si spirituale. Un oras cu o identitate ranita, pe care o inregistreaza biografia colectiva a scriitorilor si artistilor.

Michael Ondaatje - Pacientul Englez


Pacientul englez a fost ecranizat cu acelasi titlu in 1996, in regia lui Anthony Minghella, cu Ralph Fiennes si Kristin Scott Thomas in rolurile principale.
Pacientul englez are drept personaje centrale patru oameni cu existente pustiite, impinsi de hazard sub acoperisul unei foste manastiri italiene, la sfirsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. E Hana, o infirmiera amortita de spectacolul suferintei si mortii atitor soldati ingrijiti; Caravaggio, un hot si spion mutilat, dependent de morfina; Kip, un genist sikh care-si pune zilnic viata in pericol dezamorsind bombe; si mai e misteriosul pacient cu trupul ars, de nerecunoscut, ingrijit de Hana, pe care lumea il ia drept englez si care incepe sa dezvaluie incet, incet o poveste de dragoste, cu aventuri in desert si razboi, ce ajunge sa-i bintuie si sa-i transforme pe ascultatorii sai. Pentru acest roman, autorului i s-a decernat prestigiosul Booker Prize si Governor General’s Award in Canada.

Maurice Leblanc - Secretul Triunghiului Normand


Citeste Elena Petrescu

Maurice Baring - Leaganul Pisicii


„Henry Clifford trecea drept un cunoscator in arta de a trai si in rafinamentele ei. Parerea lui era cautata si acceptata in toate domeniile care alcatuiau farmecul si eleganta vietii: arta, literature, muzica si teatrul.“
Ascultand sfaturile parintelui sau, Blanche Clifford rupe logodna cu un tanar ofiter fara perspective pentru a intra intr-un mariaj conventional cu printul italian Guido Roccapalumba, posesorul unui palat impresionant la Roma.

Mathias Malzieu - Mecanica Inimii


Pentru a supravietui, o moasa inteleapta, jumatate vrajitoare, jumatate saman (pentru care micutul va nutri mereu o mare tandrete), ii inlocuieste inima cu un ceas. Acesta ii va permite lui Jack sa supravietuiasca, insa doar cu conditia sa evite orice emotie. Mai ales cea mai puternica dintre toate emotiile: iubirea.
Dupa cum e lesne de ghicit,  Jack se va indragosti, in cele din urma. Aleasa „inimii“ lui e o tinara care cinta pe strazi, iar cind aceasta dispare, eroul nostru cu inima de ceas va porni sa o caute intr-o aventura plina de peripetii.

Martin Page - M-am Hotarat Sa Devin Prost


Sa devii ceva mai prost poate fi o idee inteligenta. Sa gandesti mult este, in lumea de azi, un handicap ca oricare altul. Cel putin asa crede Antoine, un tanar de 25 de ani, care sufera de boala ganditului si se simte foarte batran. Drept urmare, isi pune toata inteligenta la bataie ca sa intre si el in categoria reconfortanta a imbecililor fericiti. Intr-o actiune alerta, plina de surprize, veti afla cate neajunsuri aduce inteligenta, la ce e buna prostia si, mai ales, cum poti s-o dobandesti. Cartea ofera satisfactii intelectuale atat oamenilor inteligenti, cat si fericitilor carora experimentul lui Antoine le-a reusit deja. 

Mark Twain - Un Yankeu La Curtea Regelui Arthur


Un yankeu la curtea regelui Arthur” este o parabolă ce încearcă să înfăţişeze contrastul dintre spiritul american şi cel englez. Distanţa de o mie şi trei sute de ani dintre erou şi lumea plină de cavaleri în care ajunge nu e foarte importantă. La ora actuală percepţia majoritară despre această carte tinde să o asimileze ca pe un fanatasy. E şi normal, între atâţia Harry Potteri şi vampiri. De fapt, „Un yankeu la curtea regelui Arthur” este povestea omului civilizat ajuns într-un univers primitiv. Să fim serioşi: dacă Mark Twain ar fi ştiut cum stă treaba în România, şi-ar fi trimis yankeul aici într-o plimbare, fără să mai fie nevoi să străpungă bariere temporale.