vineri, 29 noiembrie 2013

John Steinback - Iarna Vrajbei Noastre


„«Iarna vrajbei noastre» reafirma pozitia lui John Steinbeck de sustinator neobosit al adevarului, inzestrat cu o intuitie infailibila pentru tot ceea ce tine cu adevarat de spiritul american.” (Din discursul Comitetului Premiului Nobel cu ocazia decernarii Premiului Nobel pentru literatura lui John Steinbeck)
Publicat in 1961, cu un an inainte ca Steinbeck sa primesca Premiul Nobel pentru Literatura, romanul urmareste decaderea societatii americane din anii ’60.

Johanna Spyri - Heidy Fetita Muntilor


Crescuta dupa moartea parintilor ei de o ruda indepartata, matusa Dete, preocupata numai de propriul castig, Heidi este adusa pe neasteptate in casuta din munti a bunicului sau.
Fetita este dezorientata si putin speriata de atitudinea bunicului sau morocanos, necunoscand trecutul si demonii interiori care il tortureaza pe batran. Dar inocenta copilareasca si firea ei blanda o ajuta sa inlature repede bariera dintre ea si bunic, iar acesta incepe sa o indrageasca.

Jose Saramago - Pluta De Piatra


Dupa „Toate numele”, Editura Polirom publica un alt roman celebru al scriitorului portughez Jose Saramago, cu un subiect la fel de incitant: o fisura inexplicabila in Pirinei trezeste interesul oamenilor de stiinta. Pe masura ce fractura geologica se largeste si se adinceste, comunitatea europeana incepe sa se disocieze de calamitate. Peninsula Iberica devenita insula pluteste la intimplare pe ocean.

Joshua Slocum - Navigand Singur In Jurul Lumii


Americanul de origine canadiană Joshua Slocum (1844-1909) a fost primul om care a navigat de unul singur în jurul lumii, la bordului vasului său Spray, un sloop micuț, lung de 11 m și având un deplasament de doar 12 tone. A pornit din Boston, Massachusetts, pe 24 aprilie 1895, navigând inițial spre est, apoi cotind înspre sudul Oceanului Atlantic, și s-a întors înapoi în America în iunie 1898, după mai bine de 3 ani de călăorie și după ce ocolise întreg Pământul, parcurgând 74 000 km pe apă.

John Grisham - Mostenitorii


Judecatorul Atlee, faimos in Mississippi, a fost vreme de 40 de ani unul dintre stalpii societatii locale. Acum s-a retras in vechea sa casa din Clanton fiind hotarat sa rezolve situatia bunurilor sale pamantesti inainte de a muri.

Joseph Kessel - Mermoz


Citeste Maria Enache

Joseph Millard - Omul Misterului


Citeste Elena Petrescu

Jose Saramago - Toate Numele



Toate numele (1997), care deschide noua serie de autor dedicata lui Jose Saramago in cadrul colectiei „Biblioteca Polirom”, este un roman enigmatic, o parabola complexa despre memoria colectiva si institutiile menite sa o pastreze. Intr-un oras care, asa cum ne-a obisnuit autorul portughez, se gaseste intr-un timp si un spatiu nedeterminate se afla Arhiva Generala, locul unde sint inventariate toate numele ce au existat, exista sau vor exista vreodata.

marți, 26 noiembrie 2013

John Bunyan - Intamplarile Pelerinului In Calatoria Sa

--nicio informatie--

Janice Y. K. Lee - Profesoara De Pian


Aparut la inceputul anului 2009, romanul Profesoara de pian a fost, in SUA, bestseller New York Times, Publishers Weekly, Indie National, San Francisco Chronicle, LA Times, Denver Post. A fost desemnat New York Times Editor's Choice, Book Sense Pick, „Borders Recommends“ Fiction Pick si selectat pentru programul „Descoperiti noi scriitori“ al librariilor Barnes and Noble. In Marea Britanie, a fost bestseller Sunday Times, Richard and Judy Summer Read Pick si figureaza pe lista „Voci noi 2009“ a retelei de librarii Waterstone. Pana in prezent este tradus in douazeci si cinci de tari.

Jean Jack Rousseau - Confesiuni



Începute sub semnul unei sincerități absolute, Confesiunile lui Rousseau se pun imediat sub semnul întrebării, prin siguranța prea încrezută cu care se plasează în zona unei valori unice, dându-se drept exemplu pentru toate generațiile următoare. Ideea e simplă: dacă vrei să afli adevărul despre om, atunci citește Confesiunile. Problema apare însă chiar de la primele rânduri. Cum se poate da drept exemplu un om a cărui luciditate este din start alterată de orgoliul unei asemenea afirmații?

J.M.G. Le Clezio - Diego si Frida



J.M.G. Le Clezio, scriitorul caruia i s-a decernat anul acesta Premiul Nobel pentru Literatura, este si autorul unei remarcabile biografii. Diego si Frida ne infatiseaza istoria unui cuplu iesit din comun: povestea intalnirii celor doi, trecutul incarcat al lui Diego Rivera, experienta durerii si singuratatii pentru Frida Kahlo; credinta lor in revolutie, intalnirea cu Trotki si Breton, aventura americana si fascinatia surprinzatoare exercitata de Harry Ford; in sfarsit, rolul celor doi indragostiti in reinnoirea lumii artei.

Jan Otcenasek - Pe Cand In Paradis Ploua


Citeste Elena Petrescu

Jean Paul Sartre - Greata


Carte scrisa cu vreo 25 ani mai devreme, de atunci tanarul Sartre, intr-o perioada cand era puternic influentat de miscarea fenomenologica germana (si in particular de interpretarile diferite date de Husserl si Heidegger fenomenologiei existentiale). Este cartea care il descrie probabil cel mai bine pe Sartre ca si filosof existentialist, de asemenea este una dintre capodoperele literare interbelice. Tema principala a cartii este cea a libertatii de alegere si actiune (a lui Roquentin, eroul principal), in conditiile in care lucrurile neinsufletite si situatiile raman indiferente fata de existenta sa.

Jean Paul Sartre - Cuvintele


Carte cu care Jean-Paul Sartre renunta in mod declarat la literatura (era prin 1964) considerand ca aceasta (literature) este un surogat burghez al unei implicari reale in viata. De fapt, Sartre a demonstrat in repetate randuri implicarea lui puternica in viata reala, chiar daca nu intotdeauna de partea cea buna a baricadei (pozitia lui de sustinator al comunismului, cea care ii aduce inclusiv o arestare

Rejto Jeno - Ciclonul Blond


Citeste Elena Petrescu

Jean Brun - Socrate

Incepand cu Platon si sfarsind cu marii istorici ai filozofiei din secolul nostru, misterul vietii si invataturii lui Socrate a fost intors pe toate fetele, fara sa se poata spune ca a fost cu adevarat dezlegat. 
Jean Brun, profesor la Universitatea din Dijon, asaza aceasta situatie paradoxala in centrul succintei sale monografii aparute la Presses Universitaires de France.

James Woodall - John Lennon & Yoko Ono


In noiembrie 1966, cand s-au intalnit in avangardista Indica Gallery din Londra, John Lennon implinise 26 de ani si era deja „mai cunoscut decat Iisus“, iar Yoko Ono, japoneza in varsta de 33 de ani - apropiata a scenei new-yorkeze Fluxus - facuse furori cu actiunile ei provocatoare.De la bun inceput, „vrajitoarea“ Yoko s-a lovit de o neintelegere agresiva. John comisese un sacrilegiu atunci cand a adus-o in studiou la inregistrarile „Albumului Alb“. Lui Yoko i s-a atribuit, pe nedrept, si separarea formatiei Beatles din anul 1970. Pentru John, Yoko a reprezentat un suflet inrudit, care-i impartasea experienta de viata suprarealista si care, ca si el, sustinea unitatea dintre arta si erotism.

luni, 25 noiembrie 2013

Iulian Vesper - Glasul



Tot romanul ar putea fi citit ca o convertire a nelinistii de dinaintea mortii în bucurie a împlinirii, chiar daca evenimentele evocarii par scurtcircuitate în surdina de idei consonante cu exigentele proletcultismului. Ca si în poezia sa, Iulian Vesper cauta izvoarele, prin identificarea unui ritm nu al naratiunii, ci al vietii care sa asigure transformarea suferintei în armonie, a fatalitatii în destin.

duminică, 24 noiembrie 2013

J.D. Salinger - Noua Povestiri


Când spui J. D. Salinger, spui automat și De veghe în lanul de secară, poate unul dintre cele mai citite și mai iubite romane ale lumii. Numai că scriitura lui Salinger nu este desăvârțită doar în cazul acestui roman cunoscut de toată lumea, ci și în alte texte. Volumul de proze scurte intitulat simplu Nouă povestiri oferă încă un motiv pentru a-l iubi din toată inima pe Salinger.

J.D. Salinger - De Veghe In Lanul De Secara


O noua traducere pentru tinerii de astazi. La cateva decenii dupa traducerea de referinta, Editura Polirom propune o versiune noua, tanara, a romanului-cult De veghe in lanul de secara. Situata de ani de zile in topul preferintelor cititorilor din Romania, De veghe in lanul de secara continua sa fie, la peste cincizeci de ani de la aparitie, cartea de capatai a adolescentei. Ce poate fi uimitor pentru tinerii care o citesc acum, la 16 ani, si ai caror parinti s-au nascut, probabil, in aceeasi perioada ca si romanul, e ca trec prin aceleasi episoade, angoase si mirari precum Holden Caulfield.

J.D. Salinger - Franny Si Zooey


Aceste doua povestiri ample „Franny si Zooey“ scrise de J.D. Salinger si publicate in 1961, releva criza morala a unei adolescente din familia Glass, fosta „copil-minune“, incapabila sa-si daruiasca semenilor sai neobisnuitele ei talente creatoare.„Povestirile din ciclul familiei Glass - observa intr-un articol din 1963 Sam S. Baskett - dovedesc tot mai clar ca Salinger nu mai e multumit sa produca ceea ce e indeobste recunoscut a fi un lucru realizat foarte bine de el: naratiunea scurta, abrupta, turul de forta construit pe o baza in general ingusta, disecand efectele unei vieti lipsite de idealuri…

J.D. Salinger - Seymour: O Prezentare


Citeste Simona Soare

J.D. Salinger - Dulgheri, Inaltati Grinda Acoperisului



Dulgheri, inaltati grinda acoperisului (1963) continua povestea familiei Glass si a celor sapte copii ai acestora: Seymour - poetul talentat, Buddy - scriitorul, Walker si Wakw, gemenii - unul ucis in razboi, celalalt preot, Boo Boo - fiica maritata convenabil si mezinii Franny si Zooey (care dau titlul cartii anterioare, din 1961). Cu totii au fost zguduiti de sinuciderea lui Seymour (povestita in nuvela «O zi desavarsita pentru pestii banana» din volumul «Noua povestiri») si sunt obsedati de

Iuri Trifonov - Batranul



Romanul Batranul uimeste prin fuzionarea unei multitudini de evenimente si foarte diverse intamplari din vieti individuale, liantul fiind prima iubire a eroului central, cu ecourile ei determinante pana la batranetea acestuia.

Ivan Sergheevici Turgheniev - Parinti Si Copii


„Voi, ãstia, cu sânge boieresc, nu sunteti capabili decât de-o nobilã smerenie sau de-o nobilã indignare, care-s în fond niste fleacuri. Nu vã bateti, ci vã credeti nu stiu cine. Noi însã vrem sã ne batem.“ În vara anului 1859, tânãrul Arkadi Nikolaevici Kirsanov revine la mosia tatãlui sãu împreunã cu noul lui prieten, Evgheni Vasilievici Bazarov, un tânãr medic cu maniere neglijente.

vineri, 22 noiembrie 2013

Jacqueline Susann - Odata Nu E De Ajuns


Romanul O data nu e de ajuns e cea mai umana poveste, cea mai tulburatoare, prin profunzimea sentimentelor. Cititorul descopera o veche traditie in literatura si arta, complexul lui Oedip, prin dragostea obsesiva, aproape maladiva a unei fiice pentru tatal ei...

Iuri Olesa - Trei Grasani


Citeste Sofica Scarlat

joi, 21 noiembrie 2013

Irving Stone - Comoara Grecilor


Dupa o tinerete aventuroasa, Heinrich Schliemann, devenit milionar prin forte proprii, la patruzeci si sapte de ani vrea sa-si indeplineasca visul: sa descopere Troia. Ca si Alexandru cel Mare, stie Iliada pe de rost si este convins ca, urmind descrierile lui Homer, poate gasi cetatea. Filologii, istoricii si arheologii de la sfirsitul secolului XIX cred ca Troia este un mit si ca Homer n-a existat niciodata, Iliada nefiind decit o culegere de balade nascocite de aezi. Pe Heinrich, un autodidact, savantii il dispretuiesc si-l socotesc un exaltat.

Isabel Allende - Casa Spiritelor


Distins cu numeroase premii literare, romanul Casa spiritelor a fost adaptat pentru marele ecran in 1993, in regia lui Billie August, cu o distributie de exceptie: Meryl Streep, Winona Ryder, Jeremy Irons, Vanessa Redgrave, Glenn Glose si Antonio Banderas.
„Pe 8 ianuarie 1981, pe cand ma aflam in Venezuela, am primit un telefon care ma anunta ca bunicul meu iubit era pe moarte. Am inceput sa-i scriu o scrisoare, iar acea scrisoare s-a preschimbat in primul meu roman, Casa spiritelor, aparut in 1982“, avea sa declare Isabel Allende doua decenii mai tarziu.

Ion Ochinciuc - Ingerul Negru


Citeste Elena Petrescu

Isabel Allende - Fiica Norocului


Viata Elizei Sommers nu pare a sta sub o stea norocoasa: abandonata la nastere si adoptata de o familie englezeasca atipica, are nesansa de a se indragosti de un barbat pentru care fascinatia aurului e mai puternica decat farmecul ei. Plecand in cautarea barbatului iubit, strabate o Californie aproape pustie, impartita intre pragmatismul aventurierilor si universul magic al indienilor, plin de vrajitorii si descantece.

Ion Roman - Caragiale


Citeste Sofica Scarlat

Ion Vinea - Lunatecii


Citeste Sofica Scarlat

Ion Tugui - Sapte Ani Apocaliptici: Dezvaluirile Contelui Incapucciato


Ion Stavarus - Povestiri Medievale Despre Vlad Tepes. Draculea


Citeste Cristina David

Ion Grecea - Prizonier La 9 Ani


Citeste Sofica Scarlat

duminică, 17 noiembrie 2013

Ion D. Sirbu - Lupul Si Catedrala


Citeste Elena Petrescu

Ion Barbu - Joc Secund


Cărțile din colecţia Laurii poeziei constituie dintr-o ediţie bibliofilă, care conţin pagini alese din creaţia unor mari poeţi români, clasici şi contemporani.

Ioana Parvulescu - Intoarcere In Bucurestiul Interbelic


In Bucurestiul interbelic oamenii au trait si idealul, si prostia insangerata, au simtit si rafinamentul extrem, si opacitatea grosolana, au avut generosi si ticalosi, echilibrati si fanatici, lucizi si fantasti, buni si rai, bine si rau. Nu semanau unii cu altii si nimeni nu-i obliga sa gandeasca la fel si sa spuna acelasi lucru. Minunat este ca lumea lor nu era nici paradis, nici infern ci o lume normala, o lume a tuturor posibilitatilor si un loc sub soare ca oricare altul. Au avut de toate. Bucurestiul interbelic este locul unde s-a intamplat totul.

Ioan Grosan - Un Om Din Est

Romanul lui Ioan Groşan Un om din Est e povestea câtorva tineri intelectuali dintr-un orăşel transilvănean de pe la sfârşitul anilor '80, epoca de crepuscul a regimului comunist. E vorba în realitate de mai multe poveşti, de naraţiuni întrepătrunse destul de strâns, care îi au ca eroi pe doi buni prieteni şi foşti colegi de facultate, Nelu Cucerzan (zis şi Sanepidu) şi Iuliu Borna. Ajunşi amândoi profesori la aceeaşi şcoală, bărbaţi în preajma vârstei de 30 de ani, au amândoi preocupări literare (Cucerzan scrie recenzii şi e corespondent al Scânteii tineretului, Borna scrie proză), n-au nicio tragere de inima pentru meserie şi chiulesc cât pot şi - treaba asta le ocupă o bună parte din timp - aleargă după femei. 

Ioan Es. Pop - Pantelimon 113 bis


Cartea lui Ioan Es. Pop Pantelimon 113 bis oferă o imagine a oraşului Bucureşti, o viziune personală, transfigurată a unuia dintre cartierele lui, conceput ca un spaţiu-enclavă, generator de himere şi obsesii. 
Experienţele din bas-fond-uri se îngemănează cu un simţ acut al religiosului. Dimensiunea de jos ascunde şi destupă o dimensiune siderată, a lumii de sus.

Ioan Es. Pop - Ieudul Fara Iesire


 Caz rar în literatura contemporană, Ioan Es. Pop, debutant în 1994, a ajuns autor de manual! Ce-i drept, deocamdată este vorba despre un Manual de literatură (Editura Vinea, Bucureşti, 2004), unde poetul este egal în drepturi de copyright cu Daniel Bănulescu, Mihail Gălăţanu, Floarea Ţuţuianu, Nicolae Ţone, Lucian Vasilescu şi Cristian Popescu.
Biografia acestui scriitor optzecisto-nouăzecist (aici discuţia rămâne deschisă) este definitiv marcată de episodul Ieudului fără ieşire, un răstimp aproape ovidian, la scara celor şase ani în care Ioan Es. Pop a “activat” ca profesor de limba şi literatura română în celebra (şi datorită lui) comună maramureşeană.

Ian McEwan - Gradina De Ciment


Gradina de ciment (1978), romanul de debut al lui Ian McEwan, a stirnit la aparitie un imens scandal, uimind totodata prin stapinirea desavirsita a mijloacelor epice. Cartea este povestea – tragica si fascinanta – a lui Jack, baiatul aflat la virsta ingrata a pubertatii. La inceput, el pare un puber obisnuit: este obsedat de sora sa mai mare, frumoasa Julie, isi infrunta tacit tatal si – cum altfel ? – se masturbeaza.

Hortensia Papadat-Bengescu - Radacini


Radacini isi trage substanta epica dintr-o evolutie, atat a subiectului si materialului naratiunii, cat si a structurii narativ discursive cc-l compune. Romanul a fost citit, pe fragmente, in sedinte succesive ale cenaclului Sburatorttl (intre 1937 si 1938), iar ochiul atent si opinia ferma a celebrului maestru, Eugen Lovinescu, isi pun amprenta in chip fundamental pe obiectul artistic rezultat.

Horia Vintila - Un Mormant In Cer


Citeste Gina Colibaseanu

Horia Tecuceanu - Capitanul Apostolescu Si Societatea Anonima Fratii Si Company


Citeste Adriana Dihoiu

luni, 11 noiembrie 2013

Horia Roman Patapievici - Omul Recent


Omul recent este o meditatie despre lumea de azi a unui modern nesatisfacut de propria sa modernitate. Este o critica a modernitatii care nu se multumeste nici cu proclamatiile suficiente ale postmodernitatii, nici cu regretele traditionalismului -- o interogatie asupra modernitatii suscitata de presimtirea dureroasa ca ori de cate ori ti se deschide in fata un drum, altele ti se inchid in spate ori in laterala.

H.G. Wells - Masina Timpului


Dacă rosteşte cineva numele lui H.G. Wells, imediat ne apar în minte: Maşina timpului, Omul invizibil, Războiul lumilor. Adică nişte romane SF foarte interesante, după care s-au făcut nişte filme şi mai interesante. Şi este normal să ne amintim de unele dintre temele de bază ale literaturii SF, ajunse acum bunuri atât de comune, încât toţi autorii le pot folosi fără nici un fel de teamă că ar fi acuzaţi de plagiat – pentru că Wells a introdus în literatura SF anumite teme fundamentale, care au rămas pentru totdeauna legate de numele său.

Henry Stanley - In Cautarea Lui Livingstone


Citeste Maria Enache