luni, 20 iunie 2011

Liviu Rebreanu - Padurea Spanzuratilor


Aparut in anul 1922, romanul este considerat "primul roman de introspectie din literatura romana", dar si primul roman de analiza psihologica, obiectiv si realist. Aparitia romanului este prefigurata de nuvelele "Catastrofa", "Itic strul dezertor" si "Hora mortii".
Tema romanului o constituie evocarea realista si obiectiva a primului razboi mondial in care accentul cade pe conditia tragica a intelectului ardelean care este silit sa lupte sub steag strain impotriva propriului neam.

Geneza romanul este inspirat dintr-o tragedie personala, fratele autorului, Emil, ofiter in armata austro-ungara, fusese condamnat si spanzurat pt ca incercase sa treaca linia frontului la romani. O alta sursa de inspiratie o constituie o fotografie vazuta de Rebreanu care l-a cutremurat, imaginea reprezentand o padure de ai carei copaci atarnau spanzurati oameni cehi. Prozatorul marturiseste insa ca tragedia fratelui sau a fost numai un pretext literar, deoarece Apostol Bologa nu are nimic din acesta "cel mult poate cateva trasaturi exterioare si unele momente de exaltare (...)".

Citeste Gabriela Teodorescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu