marți, 12 iulie 2011

Sven Hassel - Legiunea Blestematilor: Curtea Martiala


Era aproape firesc ca una dintre cartile lui Hassel sa poarte acest titlu. De ce? Pentru ca spectrul Curtii Martiale revine, laitmotiv obsedant, odata cu primele infrangeri ale trupelor germane, obligate de Hitler, prin decret, sa moara, dar sa nu se retraga din fata inamicului. "Ordinul meu este ca acesti defetisti sa fie lichidati", clama, in august 1944, dezaxatul Fuhrer in goana dupa "lebensraum", spatiul vital pretext al declansarii razboiului.

Ca efective intregi, ce se puteau salva de la dezastru, au pierit degeaba, nu conta pentru Hitler, ca, de altfel, nici pentru sadicul alcoolic tatuc Stalin, ai carui NKVD-isti isi impuscau pe la spate tovarasii de lupta.
Turnatorii, teroare la Torgau, "Dinamita", pisica salbatica pe post de razbunator, mujicii luptatori cu votca-n nas din carciuma "Ingerul rosu", mosul satului, de peste o suta de ani, care moare fericit dupa ce si-a indeplinit visul (a vazut cum trage si a tras cu tunul), si nobila moscovita Tamara (cea care i-a decapitat penisul capitanului Simsov) fac ca lectura cartii sa devina pasionanta.
"Inchisoarea OGPU"
Sven Hassel este ranit, fiind la un pas sa-si piarda vederea. Porta, Gregor si Micutul ajung si ei la spital, acolo unde medicii taie continuu picioare si brate, deschid pantece si cranii, intr-o activitate ametitoare... Ranitii sunt etichetati. Eticheta verde le este atasata celor care mai au o sansa sa traiasca si sunt operati. Cei cu eticheta rosie sunt lasati sa moara. Printre ei, Sven, care este aruncat, inca viu, peste un morman de cadavre. Scapa ca prin minune, trezindu-se intr-o camera pe ai carei pereti marsaluiesc coloane de paduchi...
Inchisoarea OGPU (politia politica, precursoarea KGB) fusese cucerita, iar cadavrele rusilor se innegreau precum fripturile in cuptor, scrie Hassel. Pe un perete al puscariei, cu litere enorme, se lafaia o lozinca, bine cunoscuta si la noi, cu ceva ani in urma: "Munca este cel mai de seama privilegiu al statului socialist". Un alt privilegiu - latrina prizonierilor. Pe care, la limita rezistentei, detinutii adormeau, gasindu-si sfarsitul in macabrul cimitir.
Revenit pe front, Porta, impreuna cu mecanicul-sef Wolf, pune la cale un meci de box. Trucat. Nu lipsesc pariurile aducatoare de bani, pantera neagra Ulrich, pe post de forta de ordine, ca si bordelul izbavitor de naravurile cazone.

Un comentariu: