Povestea, doi adolescenti chinezi sunt trimisi sa munceasca intr-o orezarie ca masura de “reeducare” pentru simplul motiv ca provin din familii intelectuale. Actiunea se petrece in anii ’70 cand comunistii vin la putere si China cunoaste “Marea revolutie culturala proletara”. Cei doi adolescenti intalnesc fica croitorului din satucul de la munte de unde sunt trimisi si se indragostesc de ea. Este frumoasa, dar simpla, nefiind educata. Cei doi reusesc sa “fure” valiza cu carti a unuia dintre membreii orezariei si decid sa o transfore pe fata prin carti.
Ii citesc marii clasici ai literaturii dar cu predilectie Balzac. De altfel, fata este impresionata de Balzac la sfarsitul cartii afirmand ca Balzac a facut-o sa inteleaga un lucru important, acela ca frumusetea unei femei este o comoara nepretuita.
Cartea impresioneaza prin povestea trista dar adevarata a conditiei femeii in continentul asiatic. Este impresionant cum la inceputul cartii tanara isi acepta viata, neconsiderand ca ii lipseste ceva dar cum apoi, dupa ce a fost expusa informatiei, privirea ei asupra lumii se schimba, vrea sa stie mai mult, vrea sa plece la oras sa invete.
Poveastea cartii si a scriitorului sunt si ele oarecum triste. Cartea este scrisa in limba franceza, Dai Sijie locuind in Franta din anii’80. Desi a fost tradusa in multe limbi, nu a fost niciodata tradusa in chineza din cauza pozitiei reticente a Chinei fata de perioada respectiva din istorie. Scriitorul si-a inceput cariera ca cineasca, ecranizand, tot in franceza, cartea in 2002.
Citeste Gina Georgescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu