luni, 9 iulie 2018

Vintila Horia - Cavalerul Resemnarii

“Cavalerul resemnarii” este al doilea volum din Trilogia Exilului, primul fiind “Dumnezeu s-a nascut in exil”, iar ultimul “Salvarea de ostrogoti. Prigoniti-l pe Boetiu”. Romanul ne poarta prin spatii in acelasi timp simbolice si reale, un colt de Valahie inspirat din realitate si totodata abstract, purtand insemnele patriei dupa care tanjeste exilatul, un teritoriu al puritatii, al padurilor vesnic verzi si al muntilor, precum si printr-o Venetie care pune mai presus de orice frumosul si seductia, alaturandu-le insa unei coruptii profunde, unui putregai interior atotstapanitor.
Timpul actiunii are de asemenea valente ale realului, este epoca evului mediu, dar este si o picatura de timp cristalizat din istoria umanitatii, in care personajele si pasiunile sunt prinse in vesnicie. In acest context se desfasoara doua povesti de dragoste, lupta unui popor pentru inlaturarea jugului otoman, bataliile interioare ale unui voievod in cautarea identitatii si a armoniei, calatoria sa printr-o Europa sfasiata de conflicte si de intrigi.
Roman istoric, roman de dragoste, roman filozofic, splendid tradus din franceza de Ileana Cantuniari, Cavalerul resemnarii constituie o lectura care imbogateste mintea si farmeca sufletul. (Editura Vremea)
Vintila Horia este singurul scriitor roman care a obtinut premiul Goncourt, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din lume, atribuit pentru romanul sau scris in franceza “Dumnezeu s-a nascut in exil.” Prea putin cunoscut in propria sa tara, in spatiul culturii universale scriitorul este recunoscut ca un creator important al secolului XX.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu