De la aparitia sa, in 1970, Pescarusul Jonathan Livingston a atins vanzari de peste 60 de milioane de exemplare (primul milion in nici doi ani de la publicare). S-a aflat in fruntea listei de bestselleruri a publicatiei New York Times 38 de saptamani si a ocupat prima pozitie doi ani la rand, in 1972 si in 1973, in topul din Publishers Weekly. Aceasta editie completa, care include un capitol final inedit, a aparut in SUA sub forma de e-book in februarie 2014.
Zborul este esenta unei pasari. Totusi, pentru pescarusii din stolul ce traieste pe malul stancos al marii, plutirea a devenit doar un mijloc de a-ti satisface nevoile primare. Nici unul, in afara de Jonathan, nu vrea sa se ridice mai sus, sa-si atinga sau sa-si depaseasca limitele. Insa pentru Jonathan zborul – maiestria picajului, vitezele ametitoare si inaltul cristalin al cerului – este un scop in sine, oferind rasplata nesperata a eliberarii spiritului de trup, de spatiu si de timp. Iar aceasta taina pe care vrea sa le-o impartaseasca semenilor ii aduce lui Jonathan dusmani, dar si multi discipoli, aflati in cautarea unui sens mai inalt al vietii.
In 2013 Richard Bach a descoperit intre manuscrisele lui de tinerete o parte a patra a povestii, pe care nu i-o trimisese editorului sau in 1970. O intamplare plina de miez, caci acest capitol final avertizeaza asupra schimbarilor primejdioase ce ii pandesc, cu trecerea timpului, pe adeptii unei discipline spirituale: aceasta se poate transforma in ritual mecanic, golit de sens, invataturile devin dogma, iar libertatea deplina a cautarii este amenintata de intoleranta celor cantonati in certitudini comode.
Lectura Irina Velcescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu